Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

<p>Illustrasjonsfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)</p>
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Den historiske lave styringsrenta i Norge betyr ikke at kredittkortselskapene også setter ned renta. Snarere tvert imot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For kredittkortgjeld er rentenivået like høyt i dag som i 2008, da Norges Banks styringsrente lå 5 prosent høyere. Enkelte kredittkortleverandører har til og med satt renta litt opp etter 2008, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen.no, til VG.

I en oversikt Finansportalen har utarbeidet, kommer det fram at 348 av 382 kredittkort som brukes av vanlige forbrukere har en effektiv rente på over 25 prosent årlig ved en gjeld på 20.000 kroner. Alminnelig rentenivå på kredittkortgjeld ligger normalt i underkant av 2 prosent per måned.

Les også: Flere eldre i pengetrøbbel

– Det gjelder flere år tilbake, men vi har sett at noen aktører har satt opp renta i perioden hvor styringsrenta er satt ned. Det er oppsiktsvekkende og tyder på at folk tar opp gjeld uansett hvor mye det koster – noe næringen profitterer stort på, sier Realfsen.

Nordmenn hadde i fjor totalt 82 milliarder kroner i forbruksgjeld, viser Finanstilsynets rapport for de tre første kvartalene i 2015.

Styringsrenta ligger nå på rekordlave 0,75 prosent, og Norges Bank har varslet at den kan bli enda lavere i mars.

Les også: Røe Isaksen: – Bankene bør gå i seg selv

Personvernpolicy