Folkeavstemning om euro i Finland:

Finnene hamrer løs på euro'en

UTEN PENGEPOLITIKK: Uroen øker i Helsinki (bildet). Finland har gitt fra seg pengepolitikken - og har dermed ikke valutaen som Norge har, til å styrke konkurranseevnen i nedgangstider.
UTEN PENGEPOLITIKK: Uroen øker i Helsinki (bildet). Finland har gitt fra seg pengepolitikken - og har dermed ikke valutaen som Norge har, til å styrke konkurranseevnen i nedgangstider. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Riksdagen i Finland skal behandle utmelding av EUs pengeunion etter stor underskriftskampanje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finlands forhenværende utenriksminister Paavo Väyrynen (Senterpartiets søsterparti Centern) har tatt initiativet til en underskriftsaksjon for å få Riksdagen til å behandle et krav om folkeavstemning for å få Finland ut av fellesvalutaen euro.

Finland har i flere år vært i skikkelige nedgangstider, men har i motsetning til Norge ingen pengepolitiske virkemidler til å styrke sin konkurranseevne. Den norske krona har svekket seg og dermed gjort norsk eksport mye mer konkurransedyktig.

Nå har aksjonen nådd godt over 50.000 signaturer, som er kravet for å pålegge Riksdagen en debatt om folkeavstemning om euro-utmelding.

Les også: Nå tilbyr EU-presidentene en enda mer overnasjonal union

Får ikke meldt Finland fort nok ut av euro

Men Väyrynen har i løpet av halvåret underskrifter er blitt samlet inn, blitt uenig med sitt eget underskrifts-initiativ:

– En folkeavstemning vil ta flere år å ordne. Vi har ingen tid å miste når økonomien er i så dårlig forfatning som nå, og euroområdet i rask tatk holder på å forvandles til en gjeldsunion og forbundsstat, sier Väyrynen til den finske allmennkringkasteren Yle Nyheter.

Han mener at Finland nå bør gå ut av valutsamarbeidet i EUs økonomiske og monetære union, ØMU, på samme måte som ved tilslutning i år 1998. Da kunngjorde regjeringen rett og slett at Finland skulle ta euroen i bruk.

Men fortsatt er det et flertall på 54 prosent mot 31 for å forbli i eurosonen, i en fersk meningsmåling.

Men tilhengerne av utmelding har kappet ned avstanden.

Les også: – Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

Erna mot sentralbanksjefen i synet på valuta

Her hjemme la sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale 12. februar 2015 vekt på egen valuta som en stor fordel i dagens situasjon.

Det er stikk i strid med statsminister Erna Solbergs ønske for Norge. Hun har lenge argumentert for å slutte Norge til euroen.

«Som et lite land er vi utsatt for spekulasjoner mot den norske kronen. Det kan presse kronekursen kraftig opp og svekke konkurranseevnen til norske bedrifter... Hvis vi blir med i euro-samarbeidet vil jo vi ha samme valuta som de landene som kjøper store deler av den norske eksporten, og på den måte slipper norske bedrifter denne risikoen. Det igjen trygger arbeidsplassene, og særlig her i Hordaland som er det største eksportfylket», sa Erna Solberg til Bergensavisen i 2005.

Det fikk Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til å utfordre Solberg i fjor:

– Mener du fortsatt at Norge burde bytte ut krona med euro? spurte han.

Regjeringens nye europaminister, Elisabeth Aspaker, la sin første utenlandstur på nyåret nettopp til Finland.

Da ABC Nyheter nylig spurte henne om det ikke er gunstigere for Norge å ha sin egen valuta, sammenliknet med Finland som ikke har det, var hun så fersk i rollen at det var for tidlig å svare på det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus