Oljeanalytiker: – Ikke umulig at vi ser 20-tallet

– Akkurat for øyeblikket er det veldig lite som bidrar til å trekke opp prisen. Det ser ganske dystert ut, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.
– Akkurat for øyeblikket er det veldig lite som bidrar til å trekke opp prisen. Det ser ganske dystert ut, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljeprisen fortsetter å falle, og hovedgrunnen er bekymring rundt Kinas etterspørsel. Det er ikke umulig at prisen faller under 30 dollar fatet tirsdag, tror oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen ble et fat nordsjøolje omsatt for 30,68 dollar, noe som er 1,6 prosent lavere enn mandag.

Les også: Oljepris i fritt fall utfordrer norske felt

Kina er forklaringen

Det er situasjonen i Kina som forklarer fallet, ifølge oljeanalytikeren i Nordea Markets.

– Kina har vært den store driveren av etterspørsel siden 2003. De trenger mer energi. Når man ser at det blir uro om veksten i Kina, blir man bekymret. Det man er redd for, er at det ligger noe mer fundamentalt til grunn som kan svekke veksten. Industrien går svakere, så man er redd for at en boligboble eller kredittboble skal sprekke, sier Saltvedt til NTB.

I tillegg har den kinesiske valutaen yuan svekket seg mot dollaren. Siden olje omsettes i dollar, blir den dyrere å importere.

Les også: Solberg: – Solskinnsperioden er over

Tror ikke på snarlig oppgang

Saltvedt tror ikke prisen går opp igjen med det første.

– Akkurat for øyeblikket er det veldig lite som bidrar til å trekke opp prisen. Det ser ganske dystert. Det er ikke umulig at vi ser 20-tallet tirsdag, sier hun.

Hun forstår godt at mange i oljebransjen er bekymret.

– For dem er det fryktelig tungt. Det ser faktisk ut som et blodbad, sier Saltvedt.

Hvor langt ned prisen går, er vanskelig å si noe om, mener oljeanalytikeren.

– Verken jeg eller noen andre trodde at oljeprisen skulle nærme seg 20 dollar, og hvis du i juni hadde sagt at prisen skulle gå ned med 70 prosent, hadde folk kikket på deg med store øyne, sier Tina Saltvedt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus