Høyre-politikere vil stoppe Statoils utbyttefest

Statoils utbetaling av milliardutbytte til eierne samtidig som selskapet skal si opp 5.000 ansatte, møter motstand fra to sentrale Høyre-politikere.

Nikolai Astrup ber Statoil-styret tenke seg om. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nikolai Astrup ber Statoil-styret tenke seg om. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup og partiets energipolitiske talskvinne Tina Bru mener at styret i Statoil må revurdere utbyttepolitikken i selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil tapte i underkant av 30 milliarder kroner de tre første kvartalene i 2015, men lover like fullt å dele ut 23 milliarder kroner i utbytte til eierne.

Les også:Krever svar om Statoil-milliarder i Angola

– Vi stiller spørsmål ved om utbyttet burde vært betydelig lavere og kanskje ned mot null i en tid der selskapet taper så mye penger. Det er umusikalsk at aksjonærene ikke tar sin forholdsmessige del av byrden i dårlige tider gjennom å godta et lavere utbytte. Eierne har hatt fantastiske år der oljeprisen gikk fra 30 dollar til over 100 dollar. Nå må de ansatte ta støyten. Det er litt av det samme vi så under finanskrisen der det fremsto som viktigere å skåne aksjonærene i mange tilfeller, mens krisen rammet vanlige mennesker, sier Nikolai Astrup.

Les også: Statoil skal finne lagringsplasser for CO2

Han og energipolitisk talskvinne Tina Bru understreker at det er styret og generalforsamlingen i Statoil som fastsetter utbyttepolitikken. Astrup understreker at det er helt riktig og nødvendig at Statoil kutter kostnader for å styrke konkurranseevnen.

Les også: Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

– Men i den alvorlige situasjonen bransjen og selskapet er i, må det være legitimt at det også er offentlig debatt om et tema som har stor betydning for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Tina Bru.

Sammenlign forsikringer

Få tilbud - spar penger

Samle smålån

Få lavere rente på smålån og kredittgjeld.

Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Eksempel eff.rente 15,84%, 65000, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334

Start her
i samarbeid med Tjenestetorget

Sammenlign alle kredittkort i Norge

Kredittkort.com i samarbeid med Kredittkort.com

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden