Høyre-politikere vil stoppe Statoils utbyttefest

Nikolai Astrup ber Statoil-styret tenke seg om. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nikolai Astrup ber Statoil-styret tenke seg om. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statoils utbetaling av milliardutbytte til eierne samtidig som selskapet skal si opp 5.000 ansatte, møter motstand fra to sentrale Høyre-politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup og partiets energipolitiske talskvinne Tina Bru mener at styret i Statoil må revurdere utbyttepolitikken i selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil tapte i underkant av 30 milliarder kroner de tre første kvartalene i 2015, men lover like fullt å dele ut 23 milliarder kroner i utbytte til eierne.

Les også: Krever svar om Statoil-milliarder i Angola

– Vi stiller spørsmål ved om utbyttet burde vært betydelig lavere og kanskje ned mot null i en tid der selskapet taper så mye penger. Det er umusikalsk at aksjonærene ikke tar sin forholdsmessige del av byrden i dårlige tider gjennom å godta et lavere utbytte. Eierne har hatt fantastiske år der oljeprisen gikk fra 30 dollar til over 100 dollar. Nå må de ansatte ta støyten. Det er litt av det samme vi så under finanskrisen der det fremsto som viktigere å skåne aksjonærene i mange tilfeller, mens krisen rammet vanlige mennesker, sier Nikolai Astrup.

Les også: Statoil skal finne lagringsplasser for CO2

Han og energipolitisk talskvinne Tina Bru understreker at det er styret og generalforsamlingen i Statoil som fastsetter utbyttepolitikken. Astrup understreker at det er helt riktig og nødvendig at Statoil kutter kostnader for å styrke konkurranseevnen.

Les også: Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

– Men i den alvorlige situasjonen bransjen og selskapet er i, må det være legitimt at det også er offentlig debatt om et tema som har stor betydning for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Tina Bru.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus