Saudi-Arabia regner med langvarig lav oljepris

Kong Salman legger i 2016-budsjettet opp til et underskudd på 759 milliarder kroner, hovedsakelig på grunn av fallende oljepriser. Som mottiltak varsler han kutt i subsidier.
Kong Salman legger i 2016-budsjettet opp til et underskudd på 759 milliarder kroner, hovedsakelig på grunn av fallende oljepriser. Som mottiltak varsler han kutt i subsidier. Foto: Handout / Reuters

Statsbudsjettet som ble lagt fram i Saudi-Arabia denne uka, viser at landet nå tilpasser seg en situasjon med lave oljepriser i mange år framover, tror analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisfallet har gått hardt ut over økonomien i det oljerike kongedømmet, som hadde et rekordstort underskudd på hele 855 milliarder kroner i år.

Det var også underskudd i fjor, for første gang siden 2009, på 153 milliarder kroner. Neste år legger kong Salman opp til et underskudd på 759 milliarder kroner.

– Vi regner med balanse i løpet av 2016. Etter hvert vil etterspørselen overgå tilbudet, noe som vil redusere oljelagrene. Dermed vil prisene med tiden gå opp, uten at vi vet når det vil skje eller hvor mye de vil stige, sa styreformann Khaled al-Falih i det statlige oljeselskapet Aramco på en pressekonferanse mandag kveld.

– Saudi-Arabia er bedre i stand enn andre til å vente på at denne balansen i markedet skal finne sted, la han til.

Les også: 134 utviklingsland fornøyde med klimaavtalen

– Tilpasser seg lave oljepriser

Analytikere mener budsjettkuttene som ble lagt fram mandag, viser at landet baserer seg på lavere inntekter i tiden som kommer.

– Vi ser ingen endringer i Saudi-Arabias oljepolitikk når det gjelder produksjonsnivå. Budsjettendringene indikerer at myndighetene regner med lave oljepriser en god stund, og reformene er et lite steg på veien for å håndtere denne situasjonen, sier sjefanalytiker Amrita Sen i rådgivningsselskapet Energy Aspects.

Les også: Krav om norsk oljestopp møtt med kald skulder

Oljeøkonomi

– Enten kan Saudi-Arabia betale seg ut av den nåværende situasjonen, eller begynne å stramme inn livreima. Tidligere har landet vært raus med pengebruk på helse, utdanning og infrastruktur i vanskelige tider, vel vitende om at oljeprisene ville dekke alt. Med fallende oljepriser er det beltestramming som nå til, sier Asim Bakhtiar, rådgivnings- og investeringssjef i Saudi Fransi Capital.

Oljeinntekter utgjør mer enn 90 prosent av alle inntektene som kongedømmet har. Det internasjonale pengefondet og andre internasjonale organer har oppfordret myndighetene i Riyadh og de øvrige oljeavhengige landene rundt Golfen til å kutte kostnader, spesielt utgifter til subsidier og statlige lønninger, og i stedet utvide økonomien slik at den har flere bein å stå på.

Les også: Tyrkia sier Russland kjøper IS-olje

Kutter subsidier

Dette rådet ser kong Salman ut til å følge, i hvert fall delvis. Mandag kveld meldte nyhetsbyrået SPA at Saudi-Arabia kutter subsidier og vil øke bensinprisen med over 50 prosent. Myndighetene varsler også prishopp på diesel, elektrisitet, vann og parafin, og viser til det rekordhøye budsjettunderskuddet.

Høyoktanbensin har vært solgt for 0,6 riyal, omtrent 1.40 kroner per liter i Saudi-Arabia, takket være store subsidier fra myndighetene. Den nye prisen blir på 0,9 riyal, omtrent 2.10 kroner. For lavoktan blir økningen på hele 67 prosent, fra 0,45 til 0,75 riyal, drøyt 1.70 kroner per liter.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har tidligere anslått at Saudi-Arabia årlig har brukt 520 milliarder kroner på å subsidiere bensin og andre energiprodukter.

Stigende oljepris

Tidligere denne måneden viste Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) in sin årsrapport til at det vil ta fire år før oljeprisen er oppe på 70 dollar fatet igjen. I 2040 anslås oljeprisen til å ligge på 95 dollar fatet.

Årets spådom står i sterk kontrast til OPECs tilsvarende analyse fra i fjor, da det ble anslått at oljeprisen kom til å ligge rundt 110 dollar fatet resten av tiåret.

Med Saudi-Arabia i spissen står OPEC for om lag en tredel av verdens oljeproduksjon. (©NTB)

Personvernpolicy