Norskprodusert mat kan bli forholdsmessig billigere

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En svak krone gir dyrere importerte matvarer. Det er godt nytt for norskprodusert mat, som ikke får det samme valutapresset på prisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen grunn til at norskprodusert mat skal bli vesentlig dyrere når matprisene reguleres i butikkene 1. februar, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til VG.

Les også: Norgesgruppen varsler prishopp på mat

Den siste tiden har kronen blitt svekket så mye at norske forbrukere ikke kan regne med å nyte godt av fallende matvarepriser på verdensmarkedet.

– Jeg tror det er nødvendig at prisene økes. Mer enn 50 prosent av det vi spiser er importert, og svekkelsen av kronekursen slår hardt inn på varer som produseres i utlandet, sier konserndirektør Håkon Mageli i matvaregiganten Orkla. Han nevner spesielt råvarer som sukker, kakao og tomatpuré.

Les også: Verden kan gå tom for fosfor - og mat

– For første gang på sikkert ti år har norsk mat styrket sin konkurransekraft, sier Mageli. Det kan også få følger for den såkalte harryhandelen.

– Denne endringen gjør det stadig mindre lønnsomt å dra på handletur til Sverige, og jeg forventer at en stadig større del av matvarehandelen vil skje i norske butikker fremover, sier Bartnes. Han ber folk følge med på prisene og passe på at norskproduserte varer ikke blir dyrere.

Personvernpolicy