LO-økonomene om utsiktene for 2016:– Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst

FLYKTNINGESTRØMMEN: – Arbeidsmarkedet kommer ikke til å forbli upåvirket av flykningene som skal ut i jobb. Vi prøver å påvirke hvordan det skal skje, sier LO-økonom Stein Reegård.
FLYKTNINGESTRØMMEN: – Arbeidsmarkedet kommer ikke til å forbli upåvirket av flykningene som skal ut i jobb. Vi prøver å påvirke hvordan det skal skje, sier LO-økonom Stein Reegård. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

De mange flyktningene vil garantert påvirke det norske arbeidsmarkedet. LO vil forhindre at svaret blir lavlønn og sosial dumping - men har ikke alle svar på rede hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke så enkelt at det bare er å senke lønna. Det er ikke noen enkel løsning å satse på lavlønnsmarkedet. OECDs statistikk viser at lavt utdannet ungdom har lavere sysselsetting i land med dårlige lønnsvilkår enn hos oss.

Det sier LOs sjeføkonom Stein Reegård om hvordan det store antallet flyktninger som kommer til Norge, skal bli en del av norsk arbeidsliv.

I Norge viser erfaringen at innvandring, ikke minst fra EUs østlige medlemsland, har gjort lønnsveksten i industrien 20 prosent lavere fra 2004 til nå, i bygg og privat tjenesteyting ca. 30 prosent lavere, enn den ellers ville vært.

Det og regjeringens skattelettelser var noe av tallene som ble lagt fram da LO-økonomene tirsdag inviterte pressen til en analyse av utsiktene for norsk økonomi og arbeidsmarkedet i 2016.

LO mener sluttresultatet av forhandlingene om neste års statsbudsjett med 8 milliarder kroner i skattelette og 2 milliarder i avgiftsøkninger i 2016, ikke vil bidra til vekst i økonomien, snarere tvert imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SV raser over statsbudsjettet

– Her må man tenke stort

– Arbeidsmarkedet kommer ikke til å være upåvirket av flyktningene. Det er tendens til press nedover på lønninger og standarder og økt tilbøyelighet til mer useriøs virksomhet, sier Reegård om et annet stort spørsmål for utviklingen:

Innvandring.

LO ser dilemmaer i ønsket alle har om å få flyktningene fortest mulig ut i jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart bedre at de kommer fort arbeid. Men ikke for enhver pris. Jeg tror man må tenke som vi gjør om ungdom, ruste dem for arbeidslivet før du slipper dem ut. Men klarer vi å nappe ut de som er klare, så er det veldig bra, sier Reegård til ABC Nyheter.

Han og LO mener det må etableres et eget arbeidsmarked i form av arbeidsmarkedstiltak for alle som trenger hjelp.

– Her må man tenke stort. Det må bli et arbeidsmarked for mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil ikke et stort, alternativt arbeidsmarked undergrave det ordnede arbeidslivet med små lønnsforskjeller og godt lønnsnivå, som LO ønsker seg?

– Det er bare spørsmål om hvor stort dette blir og hvor sterke motkreftene blir, svarer Reegård - og presiserer at LO selv er i tenkefasen om hvilken politikk de skal gå for.

Les også: – All sysselsettingsvekst har gått til utlendinger

Få håndverkere, mange vaskere

LO mener at man i politikkutformingen må være klar over store forskjeller blant innvandrere.

LO-økonom Ellen Horneland understreker at innvandreres evne til jobb, varierer veldig fra opprinnelsesland til opprinnelsesland. Statistikken viser også at innvandrere gjerne havner i bestemte bransjer.

I 2014 var 70 prosent av den innfødte befolkningen i jobb. Av dem som kom fra Syria, var kun 27 prosent i arbeid, mot 40 prosent i 2014. Av somaliere var 30 prosent i arbeid i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant alle innvandrere var 14 prosent håndverkere. Igjen er variasjonene store: 22 prosent av innvandrern fra EU og Nord-Amerika var håndverkere, mot 5 prosent av dem fra Afrika og Asia.

13 prosent av innvandrere fra Afrika og Asia var i akademiske yrker, mot 15 prosent for alle innvandrere.

34 prosent av folk fra Afrika og Asia var i salgs- og serviceyrker, mot 22 prosent for befolkningen ellers.

– I renholdsbransjen er det en særlig stor overhyppighet av afrikanere og asiater, forteller Horneland.

Les også: Stein Reegård mener statsråder misforstår om innvandring