Jensen: Oljepenger er ikke et skjellsord

Frp-leder og finansminister Siv Jensen på vei inn til det som ofte beskrives som den viktigste debatten i Stortinget, finansdebatten.
Frp-leder og finansminister Siv Jensen på vei inn til det som ofte beskrives som den viktigste debatten i Stortinget, finansdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap sprer usikkerhet blant arbeidstakere som er i en vanskelig situasjon, mener finansminister Siv Jensen (Frp). Hun forsvarer regjeringens oljepengebruk og avviser at det kuttes i tiltak mot økt ledighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Regjeringen samlede satsing på å bekjempe arbeidsledighet og stimulere til omstilling, ligger fast. Budsjettrammene har ikke endret seg, sier Jensen til NTB.

Første del av finansdebatten på Stortinget kretset rundt flyseteavgift og krevende borgerlige budsjettrunder. Samtidig haglet det med beskyldninger fra de rødgrønne om uansvarlig oljepengebruk og manglende tiltak mot stigende arbeidsledighet.

– Ikke et skjellsord

Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager regjeringen for uansvarlig pengebruk og slo i et av sine innlegg fast at Siv Jensen på tre år har brukt mer oljepenger enn de rødgrønne gjorde på åtte år.

Omtrent samtidig sto sentralbanksjef Øystein Olsen på talerstolen under olje- og gasskonferansen i Kristiansund og påpekte at bruken av oljeinntekter framover ikke må økes.

– Epoken med opptrapping av bruken av oljeinntekter bør i hovedsak ligge bak oss, sa Olsen.

Finansministeren tar kritikken fra Ap med knusende ro.

– Oljepenger er ikke et skjellsord. Det er ikke noe i veien med å bruke oljepenger, så lenge pengene blir brukt riktig, på vekstfremmende skattelettelser, samferdselsinvesteringer, forskning og utvikling, sier Jensen.

– Passiv

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener regjeringen har vært for passiv i møte med arbeidsledigheten og undervurdert følgene av den.

Som begrunnelse viste hun blant annet til kutt i tiltakspakken mot arbeidsledighet. I det opprinnelige forslaget fra regjeringen lå 4 milliarder kroner inne, men denne summen er nå kuttet med nærmere 1,3 milliarder kroner.

Regnestykket får Siv Jensen til å riste på hodet. Hun mener summen på 4 milliarder kroner til sysselsettingstiltak står seg godt og sier asylanttilstrømmingen kun har ført til en noe endret innretning.

– Vi har skjermet Sør- og Vestlandet fra omdisponeringer. I hovedtrekk står tiltakspakken seg godt, sier Jensen og viser til at flyktningkrisen har en positiv effekt på sysselsettingen.

– Arbeiderpartiet opptrer uryddig. Det eneste de oppnår er å spre ubegrunnet usikkerhet overfor dem som er avhengige av at denne tiltakspakken virker, sier hun.

– Krevende

Det var på hengende håret at den borgerlige budsjettavtalen kom i stand. Kilder i flere partier slår fast at forhandlingene var de mest krevende til nå. Spørsmålet om hvorvidt det borgerlige samarbeidet har livets rett, reises på nytt.

– Samarbeidet er godt, selv om det tidvis er krevende å samle fire partier som i enkelte spørsmål har helt ulike prioriteringer, sier Jensen.

Hun er ikke redd for at forholder skal rakne.

– Vi har en samarbeidsavtale som ligger fast. Ingen har tatt til orde for å oppheve den. Det ligger en grunnleggende respekt i bunnen, og det er derfor vi fortsatt står sammen etter halvgått løp, sier hun.

SVs Snorre Valen kjøper ikke Jensens forsikringer. Fra talerstolen under finansdebatten kom han med et utilslørt sentrumsfrieri.

– Jeg vet at dere har det vondt. Dere trenger ikke å gjøre det her. Bytt side neste år, sa Valen til KrFs og Venstres representanter i stortingssalen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus