Meny

Russisk økonomi gir Putin hodepine

President Vladimir Putin må hanskes med en økonomi som sliter også i 2016, viser gjennomgangen av det russiske statsbudsjettet for neste år. Foto: Yuri Kadobnov / Afp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kutt i sosiale ytelser eller økte skatter? Det kan bli det ubehagelige valget Russlands president Vladimir Putin stilles overfor før valget i 2018, tror landets finansminister.

Årsaken er at den russiske økonomien fortsetter sin svake utvikling også neste år, viser 2016-budsjettet, som nå er til annen gangs behandling i nasjonalforsamlingen.

Sviktende oljeinntekter og mindre utenlandske investeringer er to av grunnene til at budsjettet ser ut til å få et underskudd på 3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) neste år. Sanksjoner gjør dessuten at Russland ikke får låne penger på vestlige markeder.

I klartekst betyr underskuddet at Russland bruker penger over evne, og det kan ikke fortsette, fremholder finansminister Anton Siluanov.

– Russland står overfor et vanskelig valg på mellomlang sikt: Enten å redusere utgiftene til velferd, utdanning og helsevesen kraftig og la skattenivået forbli uendret, eller å følge en vei mot økte utgifter, men også noen økte skatter, sier han.

– Dette er et vanskelig offentlig dilemma – og et svar på disse spørsmålene bør den neste russiske presidenten ha i sitt program, sier Siluanov.

Putin er svært populær i befolkningen etter annekteringen av Krim-halvøya og engasjementet i Syria. Det er ventet at han blir gjenvalgt i 2018, og at han blir sittende med makten minst til 2024.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus