Økokrim mistenker at kriminelle utnytter Skattefunn-ordningen

Førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim advarer om at Skattefunn-ordningen kan utnyttes av kriminelle.
Førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim advarer om at Skattefunn-ordningen kan utnyttes av kriminelle. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim etterforsker fem nordmenn siktet for skatteunndragelser i millionklassen gjennom misbruk av Skattefunn-ordningen. – Staten må være på vakt, advarer førstestatsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem personene fra Vest-Agder er siktet for grove skatteunndragelser i Dubai på til sammen opp mot 25 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Pengene skal de siktede ha fått utbetalt gjennom Skattefunn-ordningen, som gir skattefradrag til bedrifter som driver forsknings- og utviklingsprosjekter.

I 2015 får norske bedrifter fradrag og utbetalinger på 2,5 milliarder kroner, ifølge avisen.

– I Økokrims trusselvurdering trekkes Skattefunn- og leterefusjonsordningene fram spesielt fordi direkte utbetalinger fra staten øker sannsynligheten for bedragerier. Staten må være på vakt når det utbetales så enorme beløp til selskaper som er i underskuddsposisjon. Dette er skattepenger man risikerer går rett ut til kriminelle, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim til DN.

De fem personene som nå etterforskes av Økokrim, skal ha fått utbetalt penger gjennom ordningen i perioden 2004 til 2013. Økokrim mistenker at timelistene som refusjonsutbetalingene baserer seg på, ikke stemmer.

– Det er selvsagt problematisk at man kan drive forskning og få støtte fra Skattefunn-ordningen selv om dette skjer i et land som ikke samarbeider med Norge. Dette vanskeliggjør etterforskningen, sier Bender.