Rekordlav tillit til norsk økonomi

Andelen som tror på en bedring i privatøkonomien viser en liten økning, selv om troen på norsk økonomi er den laveste siden tidlig på 90-tallet.
Andelen som tror på en bedring i privatøkonomien viser en liten økning, selv om troen på norsk økonomi er den laveste siden tidlig på 90-tallet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Troen på norsk økonomi neste år er i dag den laveste blant folk flest på mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser årets Forventningsbarometer fra Finans Norge. Troen på økonomien har ikke vært lavere siden målingene startet i 1992. Spareviljen har heller aldri vært høyere.

Samtidig er folk langt mer optimistiske på egne vegne enn på vegne av landets økonomi.

– Andelen som tror på en bedring i privatøkonomien viser en liten økning. De fleste har trygge jobber, en trygg privatøkonomi og kan dermed opprettholde et normalt forbruk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Elendige utsikter

Svake veksttall for norsk økonomi og stigende arbeidsledighet bidrar til å skape usikkerhet, og husholdningenes respons er økt sparevilje, ifølge Forventningsbarometeret for fjerde kvartal.

– I Forventningsbarometerets snart 24-årige historie har vi ikke registrert høyere tall for spareviljen enn i dette kvartalet, sier Kreutzer.

– Det paradoksale er at de som har en trygg jobb og utsikter til stabil inntekt trolig vil få en bedring i kjøpekraften neste år som følge av lønnsvekst og lav lånerente. I så måte er det ikke overraskende at flertallet av husholdninger tror på uendret eller bedret privatøkonomi neste år.

Forstår at folk er bekymret

– Tilliten til norsk økonomi neste år faller mest i aldersgruppen 15 til 29 år, noe som uroer Kreutzer.

– Det er viktig at de unge ikke mister troen på at det er gode jobbmuligheter etter endt skolegang og utdannelse, sier han

Barometeret viser at tillitsfallet er jevnt fordelt utover landet, men tilliten er lavest på Sør- og Vestlandet.

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, sier til VG at problemorienteringen nå fester seg i folket.

– Jeg forstår at folk er urolige. Norsk økonomi utsettes for virkelig sterke krefter. Folk har blitt veldig negative til egen økonomi, det er en sannhet med modifikasjoner at den fortsatt er høy. Bare i 1992 og 2008 har vi vært mer negative til egen privatøkonomi sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus