Meny

Skatteskjerpelser på 10 milliarder fra Ap

– Regjeringen setter ikke kommunene i stand til å løse de voksende oppgavene, sier partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner og oljepengebruken kuttes med 4 milliarder kroner i Arbeiderpartiets alternative budsjettforslag.

– Dette er den største systemomleggingen Ap har foreslått siden den omfattende skattereformen i 1992, oppsummerer finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen overfor NTB.

Ifølge Ap selv er hovedsatsingen i budsjettet kampen mot økende arbeidsledighet. Partiet foreslår å styrke regjeringens sysselsettingspakke med ytterligere 3 milliarder kroner – til nær 7 milliarder kroner totalt.

Les også: Venstre og KrF stanser skattesmell for bønder

Oljestramming

På inntektssiden kutter Ap oljepengebruken med 4 milliarder kroner, mens skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner.

– Regjeringens oljepengebruk er rekordstor, og den kommer på toppen av et allerede høyt nivå. Denne regjeringen bruker mer oljepenger ved enhver mulighet. Ved å legge inn 4 milliarder kroner mer, har vi et handlingsrom dersom det skulle oppstå uforutsette behov neste år. Det rommet har regjeringen allerede brukt opp, sier Marthinsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at regjeringens budsjett er et budsjett for økte forskjeller. Arbeiderpartiets alternative forslag tar derimot en helt annen retning.

– De 75 prosentene med lavest inntekt har til sammen fått like mye i skattekutt av dagens regjering som de rikeste 5 prosentene, sier Støre.

Les også: Grande vill unngå økt oljepengebruk

Ja til 25 prosent

Arbeiderpartiet støtter regjeringens forslag om å redusere selskapsskatten og personskatten til 25 prosent, men avviser blankt kutt i formuesskatten. Noen gjeninnføring av arveavgiften som ble fjernet i 2013 blir det imidlertid ikke foreslått fra Aps side.

Totalt skjerpes skattene med 9 milliarder kroner – først og fremst ved å stramme inn på selskapers mulighet til å trekke fra renter på skatten ytterligere, samt ved å skjerpe formuesskatten gjennom å innføre lik verdifastsettelse av sekundærbolig og næringseiendom.

Ap går også inn for å framskynde finansskatten fra 1. juli, og sier dessuten ja til regjeringens forslag om en ny trinnskatt, men med nivåer som vil bringe ytterligere en drøy milliard kroner i skatteinntekter til staten.

Ap avviser regjeringens forslag om å øke utbetalingene til pensjonistpar, og legger heller inn 4.000 kroner i pluss for enslige minstepensjonister.

Les også: Utvalg ber Jensen bremse oljepengebruken

Skjermer mikroøl

På avgiftssiden henter Ap inn 660 millioner kroner i form av økt veibruksavgift på 25 øre på diesel og 70 millioner kroner på engangsavgiften.

Alkohol og tobakk blir dyrere gjennom en skjerpelse på 3 prosent på disse avgiftene, med et kuriøst unntak for øl i skatteklasse D (butikkstyrke) som er produsert ved mikrobryggerier.

Ap vil også reversere taxfree-endringen der tobakkskvoten kan byttes inn i økt kvote for vin eller øl.

Les også: FrP forsvarer høy oljepengebruk

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus