Pressestøtten kuttes for å betale asylregning

Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes, er kritisk til at pressestøtten kuttes mer enn andre poster for å betale for asyltilstrømmingen til Norge.
Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes, er kritisk til at pressestøtten kuttes mer enn andre poster for å betale for asyltilstrømmingen til Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressestøtten kuttes med 4,6 prosent i regjeringens tillegg til statsbudsjettet som ble lagt fram fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt Lands redaktør Helge Simonnes mener mediene får en for stor del av asylregningen, skriver Journalisten. Regjeringen foreslår å kutte pressestøtten fra 323 til 308 millioner kroner.

– Alle måtte regne med at flyktningkrisen kom til å koste noe. Men spørsmålet er om mediene må bære en uforholdsmessig stor byrde, sier Simonnes.

Han viser til at den samlede asylregningen på 9,5 milliarder kroner utgjør 0,8 prosent av statsbudsjettets samlede utgiftsside på 1.217 milliarder kroner.

– Jeg aksepterer at pressestøtten reduseres med 0,8 prosent. Men har vanskelig for å forstå hvorfor det kuttes mer. Jeg tenker at det kanskje er politiske holdninger mot pressestøtten som slår gjennom, sier Simonnes.

Basert på årets pressestøttetildelinger innebærer det et kutt for Vårt Land på mellom 2 og 2,1 millioner kroner. Dagsavisen vil tape mellom 1,9 og 2,1 millioner kroner. Klassekampen mister mellom 1,7 og 1,8 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asylpakken varsler om høststorm på Stortinget

Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag (H) i Kulturdepartementet sier at flyktningkrisen vil være krevende i mange år fremover.

– Vi må alle være beredt til å bidra i den situasjonen landet nå er i, sier han i en epost til Journalisten.

Regjeringen foreslår å legge ned fagbladet Bistandsaktuelt som en del av kuttene i bistanden.

I tillegget til statsbudsjettet som Høyre/Frp-regjeringen la fram fredag, heter det spesifikt at kuttforslaget innebærer avvikling av Bistandsaktuelt. Det vil gi en innsparing på 6 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke noe annet sted i tilleggsnummeret er regjeringen like detaljert.

Redaktør Gunnar Zachrisen i Bistandsaktuelt ønsker ikke å spekulere i hvorfor regjeringen ikke lenger ønsker fagbladet, som gis ut av Norad.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Zachrisen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil ta asylregningen med oljepenger og bistand

Månedsavisa Bistandsaktuelt har eksistert siden 1998 og har i dag et opplag på 19.500. I 2013 startet redaksjonen også en egen nettavis, og nye nettsider ble lansert så sent som i mai i år.

– Vi synes dette er trist. Vi har eksistert i 17 år og har fylt en viktig oppgave når det gjelder å informere om norsk og internasjonal bistand, sier Zachrisen.

– Vi har stått for en kritisk nyhetsdekning og har skapt et veldig viktig rom for kritisk debatt om bistand og utvikling, understreker han.

Regjeringen forslår i tillegg å avvikle hele støtteordningen for informasjonstiltak i Norge.