Meny

KrFs forslag til statsbudsjett 2016:

KrF satser 270 millioner mer til politiet og setter av 8 milliarder til flyktningene

POLITIPENGER FRA KRF: KrF foreslår 270 millioner mer til politiet i morgen, varsler Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF vil i sitt alternative budsjettforslag som legges fram torsdag, gi 270 millioner mer til politiet. Totalt barberer KrF regjeringens statsbudsjett med 8 milliarder.

Torsdag klokka 11 innkaller Kristelig Folkeparti, KrF, til pressekonferanse for å legge fram sitt alternative statsbudsjett for 2016.

Men allerede nå letter partiets justispolitiker Kjell Ingolf Ropstad på sløret om ett av satsingsområdene:

– Vi går inn for å øke bevilgningene til politiet med ca. 270 millioner kroner. Dette vil vi ta inn i forhandlingene med regjeringspartiene og har god tro på å få det gjennom sier Ropstad til ABC Nyheter.

I tillegg forslår partiet 40 millioner til nye lokaler og bemanning av barnehus der avhør av barn kan finne sted.

Pengene kommer i tillegg til de 14,8 milliardene regjeringen foreslår for Politidirektoratet og politi- og lensmannsetaten i sitt forslag til statsbudsjett.

Les også: Curt A. Lier: – Politiet står foran helt ekstreme utfordringer

Buffer på 8 milliarder før fredag

Ropstad forteller at KrF alt i alt kommer med et forslag som har redusert regjeringens statsbudsjett med 8 milliarder kroner.

– Det betyr at vi har en buffer på 8 milliarder kroner i mindreforbruk, til bruk for flyktningesituasjonen, sier Ropstad.

Denne bufferen blir aktualisert fredag. Da vil Solberg-regjeringen som KrF støtter, presentere sitt forslag til tilleggsbevilgning for å håndtere den voldsomme tilstrømningen av flyktninger og migranter til Norge.

Les også: KrF vil øke avgifter for å betale asylregning

Vil ha mer til Politi-Norge

– Bakgrunnen for at vi øker bevilgningene til politiet, handler om trygg oppvekst og trygg hverdag. Da er politiet ett av de viktige elementene, forteller Ropstad.

På forhånd har Stortinget vedtatt en politireform regjeringen kalte «Nærpolitireform».

– Politireformen skal sørge for mer synlig politi og kortere responstid ute i distriktene. Samtidig opplever vi at politidistriktene får nedskjæringer og mye har gått til Politidirektoratet, bemerker Ropstad.

– Vi er opptatt av at pengene kommer ut til det ytterste ledd. Derfor tar vi med dette løftet her inn i forhandlingene, sier han.

Les også: Regjeringen tar 100 millioner fra politidistriktene for å ansette flere byråkrater

Slik vil KrF spre politipengene:

  • 150 millioner kroner skal fordeles til fri disposisjon på politidistriktene.
  • Hvert politidistrikt skal få 5 millioner kroner til å bekjempe menneskehandel.
  • 60 millioner kroner til etterforskning av vold mot barn.
  • 15 millioner til Økokrim og Kripos.

Som begrunnelse for forslagene, påpeker Ropstad at det finnes 36 rettskraftige dommer på menneskehandel. Halvparten har falt i Hordaland, der politiet har spesialteam.

– Det ønsker vi å kopiere i andre distrikter. Flere hundre mennesker blir utnyttet til slaveri i Norge, blant annet innen prostitusjon, bilpleie og vaskeri, sier Ropstad.

Fra 81 til 2000 anmeldelser

– Så øremerker vi ca. 60 millioner til etterforskning av vold mot barn. I 2006 var det 81 anmeldelser av vold mot barn, mens tallet i fjor var over 2000.

Les også: Ekspertgruppe skal granske saker om vold mot barn

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus