Arving ga 31 millioner kroner for eiendommen:

Rev strandperle – skal bygge gigantvilla på 1.000 kvadratmeter

PRAKTFULL UTSIKT: De hvite bygningene er altså jevnet med jorden. Det gule til høyre er Ludwig Marius Lorentzens hus, det røde Trixi Lorentzens. På andre siden av Blakstadbukta ser man Asker Seilforening og Børsholmen med sjøskolen. Bakerst Nesoddlandet. Foto: FALKUM -HANSEN DESIGN AS - OPPHAVSRETTSBESKYTTET

Med velsignelse fra Asker kommune har arvingen Ellen Karlsen Raaholt (57) revet strandvillaen på eiendommen hun ga 31 millioner kroner for. Nå skal hun oppføre en gigantbolig på over 1.000 kvadratmeter, et anneks og garasje for fire biler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VETTRE (ABC NYHETER): Villaen i Strandveien på Vettre i Asker er i bøker omtalt som en av indre Oslofjords perler. Med sin diskrete arkitektur har den siden 1932 tronet på en høyde over Blakstadbukta med panoramautsikt mot Nesodden, Askerlandet og fjorden. Villaen ligger innenfor det såkalte 100 metersbeltet – som er omfattet av strenge restriksjoner.

Denne uken ble idyllen historie. Da rullet gravemaskiner og lastebiler inn på den fem mål store tomten og jevnet huset med jorden. Drønn gjallet utover nabolaget, og den stramme lukten fra mur som knuses, rev i nesen til dem som passerte på utsiden av stålgjerdet som har erstattet den hvitmalte stakitten.

– Det er grusomt! River et flott og velstelt hus med jorda. Jeg sitter og gråter, jeg klarer ikke å la være, sier nabo Trixi Lorentzen i Strandveien til ABC Nyheter.

Hun har bodd i Strandveien hele livet, og er sammen med broren i det andre nabohuset Raaholts nærmeste nabo. Lorentzen og broren er blant dem som har protestert – til ingen nytte.

Fylkeskommunen fraråder bygging

For også Fylkeskommunen har hatt sterke innvendinger til Raaholts planer om en gigantvilla med vinrom, bibliotek, hagestue og diverse andre stuer, trimrom og fem bad - for å nevne noe.

HISTORIE: Slik så huset ut. Nå er det jevnet med jorden. Huset ble totalrehabilitert av tidligere eier. Foto: FALKUM -HANSEN DESIGN AS - OPPHAVSRETTSBESKYTTET
HISTORIE: Slik så huset ut. Nå er det jevnet med jorden. Huset ble totalrehabilitert av tidligere eier. Foto: FALKUM -HANSEN DESIGN AS - OPPHAVSRETTSBESKYTTET

De har ikke hatt innsigelser mot at Raaholt ønsket å rive den tidligere garasjen og annekset på eiendommen for å gjenoppbygge det. Men vender tommelen ned for planene om å erstatte dagens nøkterne 226 kvadratmeter – som inkluderer annekset – med et hovedhus på 1038 kvadratmeter.

De skriver rett ut at det er for prangende:

«For hovedhusets del mener vi at bygningen blir for lang uten flere volummessige oppdelinger, og at uttrykket blir for prangende i forhold til øvrig bebyggelse. Dette vil særlig være uheldig for opplevelsen av strandsonen sett fra sjøen. Fylkeskommunens kulturminneforvaltning fraråder endringer av hovedbygningen slik den er vist i rammesøknaden.»

Men det bryr Asker kommune seg katten om:

– Er ikke dominerende

«Vi i Asker kommune sier oss uenige med fylkeskommunes uttalelse. Bygningens proporsjoner og utforming fører til et resultat som ikke virker verken dominerende eller fremmed element i forhold til områdets arkitektur. Videre ser kommunen ikke at prosjektet skaper problemer i forhold til ferdsel på fjorden. I tillegg er det tatt hensyn til natur– og kulturmiljø ved utforming av tiltak», skriver kommunen.

DRØMMEN: Slik vil Ellen Karlsen Raaholt ha fasaden. Foto: FALKUM -HANSEN DESIGN AS - OPPHAVSRETTSBESKYTTET
DRØMMEN: Slik vil Ellen Karlsen Raaholt ha fasaden. Foto: FALKUM -HANSEN DESIGN AS - OPPHAVSRETTSBESKYTTET

Og deres ord er lov, så lenge Fylkesmannen i Oslo og Akershus har vurdert at tiltaket «ikke i vesentlig grad tilsidesetter nasjonale og regionale hensyn».

Kommunen tar heller ikke hensyn til klagene fra henholdsvis Ludwig Marius Lorentzen i Strandveien 24 D eller hans søster Trixi i Strandveien 24C.

I en fortvilet epost skrev Trixi Lorentzen i juni:

«Ut fra brevet skjønner jeg at en ikke kommer langt med innsigelser når kommunen gir dispensasjon på alt. Hva skal man med reguleringsplan, 100-meterbelte, nabovarsel og innsigelser fra naboer. Som en nabo sa da jeg spurte om vedkommende hadde innsigelser, det nytter ikke og det stemmer jo. Trodde det skulle være en viss harmoni med annen bebyggelse, men der tok jeg feil dessverre. Det er stor forskjellsbehandling i kommunen og det synes jeg er ille. Noen får bygge det de ønsker uansett innsigelser og andre får ikke. (Har en viss følelse at det dreier seg om penger! Håper inderlig at jeg tar feil).».

Les også: Røkke kjøpte ny millioneiendom på Konglungen

Lynrask saksbehandling på riving

Opprinnelig hadde Raaholt ønske om å endre og bygge på det eksisterende hovedhuset. Men i midten av september søkte selskapet Falkum-Hansen Design AS på vegne av Raaholt om å få rive hele sulamitten: Totalt 429 kvadratmeter, i stedet for tidligere ønsket 280 kvadratmeter, og begrunnet det blant annet med råte.

Og mens Asker kommune ellers bruker måneder på å behandle byggesaker, ble søknaden ekspedert i ekspressfart: Etter tre virkedager ble den innvilget mot et gebyr på kroner 3.740. Rett etterpå rullet gravemaskinene inn oppkjørselen i Strandveien 24 A.

Stig Sørum i Falkum-Hansen Design AS er sparsom med kommentarer om huset, fordi det er en «privatsak». På spørsmål om hvorfor Ellen Raaholt vil rive huset, svarer han:

– Jeg har ikke lyst til å si det. Det er beskrevet i byggesaken. I og med at dette er et privat prosjekt, og det er et privathus, ønsker jeg ikke å si noe om det, sier Stig Sørum til ABC Nyheter.

Ifølge ham har de alt på stell. Prosjektet og rammetillatelse er godkjent. Dessuten gjør de ikke så store endringer. Hva moroa koster, vil han ikke ut med.

Les også: Røkke Jr. blir ny konsernsjef i Akastor

Solgte til Kristian Røkke

Ellen Raaholt eier flere hus i Strandveien, den smale veistumpen som forbinder Blakstad med Konglungen. Hun solgte 18b til Kristian Monsen Røkke for 26 millioner kroner – det var med et betydelig tap etter å ha påkostet det betraktelig.

Hans far Kjell Inge Røkke bor på Konglungen noen hundre meter unna, og lå i en årelang byggestrid med Fylkesmannen. For også han fikk tillatelse fra Asker kommune. Røkke har siden bygget en forseggjort gang- og sykkelvei langs sterkt trafikkerte Konglungveien, og spandert 30 ballbinger på forskjellige skole i Asker.

BLE SATT PRIS PÅ: Ellen Karlsen Raaholt - Oxer Eiendom, Erling Langeland – Oxer Eiendom og ordfører Lene Conradid da selskapet fikk Byggeskikkprisen for Asker Panorama i 2014. Foto: Erling Guderud, Asker kommune.
BLE SATT PRIS PÅ: Ellen Karlsen Raaholt - Oxer Eiendom, Erling Langeland – Oxer Eiendom og ordfører Lene Conradid da selskapet fikk Byggeskikkprisen for Asker Panorama i 2014. Foto: Erling Guderud, Asker kommune.

Ellen Karlsen Raaholt hadde på siste offentlige skatteligning (2013) en formue på 249 millioner kroner. Store deler av den er arv fra hennes far, entrepenøren Ole K. Karlsen. Raaholt eier selv et eiendomsselskap, Oxer Eiendom, som blant annet har fått Byggeskikkprisen av Asker kommune.

Les også: Milliardær gir bort arven til dyrene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus