Meny

Nesten 80.000 uten arbeid i Norge

Arbeidsledigheten øker i Norge. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av september var 79.600 personer registrert som helt arbeidsledige hos Nav, 5.500 flere enn for ett år siden.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier fredag at regjeringen setter inn tiltak for 2,5 milliarder kroner til de to yrkesgruppene som har høyest arbeidsledighet.

– For de to yrkesgruppene bygg og anlegg og industriarbeid, vil denne vedlikeholdspakken være gull verdt. Pakken skal holde aktiviteten oppe, bekjempe ledighet og sørge for å få dem raskt tilbake i arbeid, sier Eriksson.

5.500 flere

Tall fra Nav viser at ledigheten har økt fra 2,7 prosent i september i fjor til 2,9 prosent i år. Ved utgangen av september var 79.600 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5.500 flere enn for ett år siden.

Les også: Økning i antall oppsigelser og permitteringer

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak utgjorde 91.900 personer i september, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 9.400 flere enn for ett år siden, viser tall fra Nav. Den største stigningen kommer i Rogaland, der ledigheten har økt med 4.000 det siste året. Årsaken er nedgangen i oljetilknyttet virksomhet.

I Møre og Romsdal har ledigheten økt med 25 prosent det siste året, mens Hordaland og Aust-Agder begge har en oppgang på 22 prosent.

Størst nedgang i ledigheten finner vi i Hedmark, med 18 prosent.

Ingeniør- og IKT-fag rammes

Sammenlignet med september i fjor, er det nå 2.600 flere ledige med bakgrunn fra ingeniør- og IKT-yrker. Dette tilsvarer en økning på 68 prosent. Som andel av arbeidsstyrken har ledigheten i denne yrkesgruppen dermed økt fra 1,5 til 2,4 prosent det siste året.

Les også: Ledigheten øker, men bare i vest

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg, samt industriarbeid, med henholdsvis 4,6 og 4,5 prosent av arbeidsstyrken. Industriarbeidere har hatt den nest største økningen i ledigheten, med en økning på 28 prosent det siste året. Deretter følger meglere og konsulenter med en oppgang på 22 prosent.

Les også: – Ikke ring tilbake til Nav

Flest menn

Den største økningen i helt ledige i september finner vi blant menn over 30 år. Det ble færre ledige kvinner, noe som kan sees i sammenheng med flere kvinnelige arbeidssøkere på tiltak. Nedgangen gjelder spesielt kvinner i 20-årene.

Det er stor økning i antall ledige som har vært arbeidssøkere mellom 4 og 25 uker, og denne økningen gjelder i all hovedsak menn. Det henger sammen med at svært mange av dem som har mistet jobben i oljerelatert industri, er menn.

Ledigheten er lavest innen undervisning med 0,9 prosent, fulgt av akademiske yrker med 1,0 prosent. Antallet ledige har gått mest ned blant personer uten registrert yrkesbakgrunn, fulgt av yrkesgruppen barne- og ungdomsarbeid.

– Det er positivt at ungdomsledigheten ser ut til å stabilisere seg, som også da tyder på at de tiltakene regjeringen har iverksatt har fungert, mener Eriksson.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus