Høyrentesparing ikke lønnsomt

SENTRALBANKEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer trolig til å annonsere nye kutt i renten neste år.
SENTRALBANKEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer trolig til å annonsere nye kutt i renten neste år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ingen norske banker tilbyr høy nok rente til at sparing i bank er lønnsomt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å få avkastning på sparepengend du har i banken, må banken gi deg minst 2,7 prosent i renter. Det er det per i dag ingen som gjør, skriver Aftenposten.

Årlig prisstigning på to prosent og 27 prosent skatt på renteinntektene gjør at det koster penger å ha penger på konto, skriver avisen.

Førsteamanuensis Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole advarer mot å panikk-flytte pengene over i aksjer eller andre sparingsmåter selv om sparekontoen krymper litt hvert år med dagens rente.

– Det er viktig å huske på at de som tilbyr utsikt til høyere avkastning ikke alltid tenker på kundene, men seg selv, sier Døskeland til Aftenposten.

Sentralbanken kuttet nylig renten på nytt, og det er ventet at banken vil følge etter.

Analytikerne i DNB Markets tror forøvrig at det blir to nye rentekutt før neste høst, skriver Finansavisen. De tror det første kuttet kommer i desember og det neste i september 2016. Kuttene blir til henholdsvis 0,50 prosent og 0,25 prosent, ifølge DNB Markets' analytikere.