Meny

Kartlegger norske piratbrukere

Popcorn Time skriver på sine nettsider at tjenesten brukes på eget ansvar. I Norge er tjenesten ulovlig. Skjermdump: Popcorn Time

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en fersk undersøkelse bruker 240.000 nordmenn den ulovlige film- og tv-serie-strømmetjenesten «Popcorn Time». En privat organisasjon har satt seg fore å samle data om brukerne, med tanke på eventuelt søksmål.

Popcorn Time lar brukerne av tjenesten strømme («streame») nye filmer. Det finnes flere tusen filmer på siden, som er ulovlig, ifølge NRK.no. Nå har organisasjonen Rettighetsalliansen samlet inn data om mellom 50. og 75.000 brukere av tjenesten.

– Har sitt på det tørre

Rettighetsalliansens medlemmer livnærer seg av å produsere eller distribuere opphavsrettsbeskyttede verk. Nå vurderer de om dataene som har blitt samlet inn kan brukes ved et eventuelt søksmål mot brukerne av den ulovlige tjenesten. Kulturdepartementet sier til NRK at organisasjonen har sitt på det tørre.

– Vi sitter i dag med et register på en del brukere av denne tjenesten i Norge. Dette er et register vi helt legalt kan bruke, og det kan jo hende at noen får seg en liten overraskelse i posten i form av et brev. Utover høsten vil nok noe skje, sier styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, til NRK.

– Det er veldig få som synes det er greit å stjele en DVD i butikken, men å bruke slike ulovlige strømmetjenester er praktisk talt det samme som å stjele en DVD, sa statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, til NRK Kulturnytt mandag.

– For to år siden vedtok Stortinget en lovendring som gir Rettighetsalliansen og de som eier disse åndsverkene rett til å aksjonere, og til å gå til rettssak for å be om erstatning for misbruk av deres åndsverk. Vi vurderer nå også ytterligere om vi må gjøre flere lovendringer for å beskytte åndsverkene som misbrukes på nettet, sier Borgundvaag.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, bekrefter overfor NRK at Rettighetsalliansens kartlegging er i orden.

– Rettighetsalliansen kan samle inn IP-adresser, men for å få greie på hvem som står bak dette må det igjennom en rettssak, avslutter han.

Endret standpunkt

Tidligere trodde man at Popcorn Time var lovlig, men ekspertene var uenige. I en e-post til Aftenposten 29. juni i år, skriver statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag følgende:

- Popcorn Time benytter etter hva vi har fått opplyst Bit Torrent-teknologi, som betyr at du som seer også deler biter av filmene du ser på videre til andre. Brukeren er med dette en såkalt seeder, eller deler, for andre som bruker tjenesten.

Delingsteknologi er ikke ulovlig i seg selv, NRK har for eksempel prøvd ut lovlige delingstjenester. Men når rettighetshaveren av innholdet ikke får betalt, er det ulovlig å dele materialet videre, heter det i eposten.

Jusprofessor Olav Torvund var blant dem som tidligere mente Popcorn Time var lovlig. Nå har han også snudd, ifølge Aftenpostens artikkel fra 29. juni.

– Om det hadde vært en ren strømmetjeneste som virker uten at du samtidig deler, ville Popcorn Time vært tillatt. Men siden tjenesten er bygget slik at du deler videre til allmennheten, er bruk av tjenesten ikke tillatt likevel, sier professoren til Aftenposten.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus