Meny

Norske Jon Hustad sa æ-bæ til dansk klimapolitikk:

Jon Hustad får full tilslutning i Børsen for «dum» satsing på vindkraft i Danmark

PEKER NESE: Danskene eksporterer vindkraft for 3 øre og kjøper tilbake vannkraft av Norge for 29 øre. Dansk klimapolitikk får strykkarakter av Jon Hustad. Foto: Colourbox og NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvorfor er danskene så dumme? spurte norske Jon Hustad om deres vindkraftproduksjon. Danmark har hittil i år solgt vindkraft for 12,3 øre per kWh til Norge og kjøpt norsk vannkraft for 19,5. 

– Hvorfor er dere så dumme at dere produserer vindkraft som er opptil 13 ganger så dyr som den rene norske vannkraften dere kunne importert året rundt?

Spørsmålet den norske journalisten og forfatteren Jon Hustad reiste i danske Weekendavisen 17. juli, fikk i går full tilslutning på lederplass i den toneangivende «rosa» avisa Børsen.

Hustad og Børsen mener det er idiotisk av danskene å produsere dyr vindkraft som dels selges til spottpriser til Norge når det er mye vind, mens danskene deretter betaler atskillig mer for å kjøpe strøm tilbake.

Begrunnelsen for det som skjer, er Danmarks og EUs ønske om å bli klimavennlig.

Les også: Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima

God business for Norge

Fram til juli i år har Danmark eksportert 1,1 TWh (1TWh=1 milliard kWh) - og importert 3,5 TWh, opplyser Danmarks svar på Statnett, Energinet, til ABC Nyheter.

Og her var det virkelig prisforskjell - om enn ikke 13-gangeren til Hustad.

– Så langt i 2015 har vi importert el i gjennomsnitt for 19,5 danske øre per kWh og eksportert for 12,3 til Norge, sier Carsten Vittrup, som er energistrategisk rådgiver i Energinet.

Selger billig og kjøper dyrt

Børsen referer Hustad på at danske forbrukere betaler 2,30 danske kroner per kilowattime (kWh), mens prisen på den nordiske elbørsen er 10 øre for selve krafta.

Børsen og Hustad harselerer med at Danmark skal prøve å redde verden med dyr vindkraft, mens det foreligger et vel så klimavennlig og mye billigere alternativ, norsk vannkraft.

Av de 2,30 danskene betaler for strømmen, utgjør cirka 1 krone avgifter til staten som kun er en form for skatt og ikke har noe med energipolitikken å gjøre, får ABC Nyheter opplyst hos Energinet. Resten fordeler seg på kostnader til produksjon og distribusjon samt klimaavgift.

Kraftig vind ga pussig resultat

Børsen trekker fram et talende eksempel:

10. juli blåste det skikkelig i Danmark og til begeistring for klimabekymrede krefter, produserte vindkraftverkene 140 prosent av Danmarks behov den dagen. Overskuddet kunne eksporteres.

Problemet var bare at storeksporten skjedde til 3 øre per kWh, fra vindturbiner som får 1 krone kWh i subsidier.

36 timer senere, da vinden hadde lagt seg, måtte det importeres nesten samme mengde - men da til 29 øre.

«Hvordan er Danmark dog blevet viklet ind i sådan økonomisk galskab», spør Børsen - og legger ikke skylden bare på «radikale fabulanter». Det skyldes også toneangivende høyrepolitikeres ønske om å redde verden fra klimaendringer.

Hustad: – Katastrofe for Norge og Danmark

– Danmark fører en enda mer idiotisk energipolitikk enn Norge. I bunn av dette ligger jo EUs fornybardirektiv, som hos oss skaper den katastrofale ordningen med grønne sertifikater, sier Jon Hustad til ABC Nyheter.

Han var ikke klar over lederartikkelen i Børsen 20. august.

– Det er bra dette får oppmerksomhet. Det er alltid gøy å bli stor i Danmark, sier Hustad.

Den energistrategiske rådgiveren Carsten Vittrup i Energinet slutter seg ikke til hylekoret mot klima- og energipolitikken som utøves.

– Det er riktig at vannkraft er litt billigere. Men det de sammenlikner med, er den dyreste havmølleparken, Anholt utenfor Århus. De er garanter en pris på 105 øre for hver kWh i de første elleve årene, sier han.

– Vinn-vinn

Ifølge Vittrup er vindmøller på land den billigste måten å produsere ny kraft på i Danmark. Men vannkraft fra Norge demper behovet for å bygge opp ny kapasitet i Danmark.

– Dansk vindkraft og norsk vannkraft passer godt sammen. Når vinden blåser mye, blir strømmen litt billigere og så selger vi den billigere enn vi kjøper tilbake  fra Norge. Men det er faktisk den billigste måten vi kan lagre vindkraft på, sier Vittrup.

Problemet med vindkraft er at den ikke kan lagres. Når vindkraft eksporteres til Norge, kan vi bruke den i stedet for å tappe kraftdammene.

– Dette er vinn-vinn, framholder rådgiveren.

– Det ser ut som Norge tjener godt på denne kraftutvekslingen?

– Ja, når man har det beste produktet, får man høyere pris. Alternativet ville være gigantiske og kostbare batterier. Nå er norsk vannkraft medvirkende til å gjøre dansk kraft billigere. Man slipper å bygge opp stor reservekapasitet, sier Carsten Vittrup.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus