Meny

Gjeldskrise for julenissen

TRUET: I over 20 har den samme julenissen i Rovaniemi tatt imot turister fra hele verden, men nå er det færre som kommer med gaveønsker. Selv ønsker nok nissen seg hjelp til å betale kreditorene før det blir kroken på døra. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nådeløse verdensøkonomien sparer ingen, ikke engang den finske julenissen som trues av konkurs.

Dypt inne i Finland, i Rovaniemi holder julenissen til. Men tross den noe bortgjemte plasseringen oppe ved polarsirkelen, er ikke den finske julenissen skjermet fra svingningene i verdensøkonomien.

Som en kapitalens Grinch har svakere kjøpekraft i Sør-Europa har gitt «Julenissens landsby» langt færre turister, og det merkes, skriver Bloomberg.

– Verdensøkonomien, slik den er nå, gjør det vanskelig for oss. Vi er ikke konkurs riktig ennå. Utfordringen vår er å tilpasse oss ettersom flere land rammes av de økonomiske nedgangstidene, sier Jarmo Kariniemi, administrerende direktør i nisselandbyen til Bloomberg.

Selskapet har fått én uke på seg til å betale kreditorene de 200.000 euroene de har utestående.

Les også: Helt nisse

Big bisniss(e)

Da ABC Nyheter besøkte Rovaniemi like oppunder jul i 2013, begynte de allerede å kjenne på nedgangstidene i Europa.

Jule-industrien sysselsatte omlag 2000 mennesker av en arbeidsstokk på 40.000 i 2013.

Mange av turistene var besøkende østenfor den finsk-russiske grensa.

– I Russland står turoperatørene i kø for å selge turer hit. Konkurransen er veldig hard der, sa daglig leder Sanna Kortelainen til ABC Nyheter mens det ennå var liv laga.

Nå har vinden snudd, og også russerne uteblir, ifølge Bloomberg.

Les også: Her er julen big business

Julens magi

Nissebedriften offentliggjorde selv den vanskelige situasjonen på sin hjemmeside på torsdag, men i julens ånd er de optimistiske:

Vi er en liten familiebedrift og situasjonen i verdensøkonomien er ikke lett for oss heller, men vi fortsetter å jobbe for julens magi. Tross de siste nyheten, fortsetter vi å smile og å jobbe for en bedre framtid. Dette vil snu, vi har en uke på oss til å ordne opp.

Da nyhetene sprakk, var det mange turister som uttrykte sin støtte.
Flere skriver de allerede har booket årets juleopphold, mens andre mimrer over de flotte opplevelsene de har hatt i Finland.
En av nissens støttespillere skriver følgende:

– Jeg håper dette bare er en dårlig spøk fra den slemme heksa.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus