Varsler gransking av Varoufakis-plan

Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Gresk påtalemyndighet innleder en gransking av tidligere finansminister Yanis Varoufakis' plan B for den greske økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varoufakis har fortalt at han la planer for et parallelt betalingssystem i kriserammede Hellas basert på statlige gjeldsbrev. I forberedelsene til et slikt system fikk han en hacker til å bryte seg inn hos ligningsmyndighetene for å skaffe nødvendig informasjon.

Les også: Tsipras tror på gjeldslettelser

Granskingen skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ikke konsentrere seg om Varoufakis som person på grunn av hans immunitet som folkevalgt. I stedet skal presseoppslag om saken gjennomgås i et forsøk på å se om personvernreglene ble brutt i arbeidet med planen.

Det skapte bølger i både Aten og Brussel da avisa Kathimerini offentliggjorde opptak fra et telefonmøte Varoufakis deltok på tidligere i sommer etter at han hadde gått av som finansminister.

Der redegjorde han for hvordan han satte sammen en gruppe på fem til å jobbe med et parallelt betalingssystem basert på statlige gjeldsbrev som skulle fungere som parallell valuta om bankene måtte stenge.

I et blogginnlegg onsdag forsvarer Varoufakis alle tiltak han og regjeringen tok i løpet av krisen, og sier det var for å sikre gresk likviditet.

– Jeg bærer anklagene som en æresbevisning, skriver han.

Personvernpolicy