Statoil-tallene bedre enn forventet

Selskapets resultater faller i tråd med den lave oljeprisen, men ikke så drastisk som ekspertene trodde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nøkkeltall fra Statoils resultatregnskap for andre kvartal 2015. Tall for samme periode i 2014 i parentes

* Driftsinntekter: 124,4 milliarder kroner (142,6 milliarder kroner)

* Driftsresultat (justert): 22,4 milliarder kroner (32,3 milliarder kroner)

* Resultat før skatt: 24,3 milliarder kroner (33,2 milliarder kroner)

Kilde: NTB.

– Nedgangen skyldtes hovedsakelig lavere oljepriser i andre kvartal 2015 sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Statoil.

Målt i norske kroner var de gjennomsnittlige prisene i andre kvartal i år 28 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor, ifølge selskapet.

– Statoil leverte lovende utvikling i underliggende drift med god produksjonsvekst og høy regularitet i andre kvartal, samtidig som vi reduserte kostnadene. Våre finansielle resultater var preget av salgsgevinster og lavere priser, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil Eldar Sætre.

Fallet på nær 10 milliarder kroner, tilsvarende 30 prosent, er markant bedre enn fallet på 40 prosent som analytikere i snitt hadde ventet, ifølge E24.

Salg påvirket resultat

Driftsinntektene for oljeselskapet kom på 124,4 milliarder kroner mot 142,6 milliarder kroner i andre kvartal i fjor. Resultatet før skatt var på 24,3 milliarder kroner, en nedgang fra 33,2 milliarder.

Selskapets resultat i henhold til de internasjonale regnskapsstandardene IFRS ble 10,1 milliarder kroner, mot 12 milliarder i samme periode i fjor. Dette resultatet ble påvirket av gevinsten fra salget av Shah Deniz-prosjektet i Aserbajdsjan og South Caucasus-rørledningen, som kom på 12,3 milliarder kroner.

Resultat per aksje var 3,15 kroner, en nedgang fra 3,75 kroner i samme periode i fjor.

Styret i Statoil har bestemt at det skal utbetales et kvartalsutbytte på 1,8 kroner. Det var som ventet på forhånd ifølge Dagens Næringsliv.

Økt produksjon fra norsk sokkel

Tross salg av eiendeler leverte Statoil en produksjon på 1.873 millioner fat oljeekvivalenter (FOE), som er en økning på 4 prosent mot fjoråret, ifølge selskapet.

Produksjonen fra norsk sokkel økte med 7 prosent.

– Økningen skyldtes hovedsakelig opptrapping av produksjon på ulike felt, høyere gassalg fra norsk sokkel og lavere vedlikehold sammenlignet med andre kvartal 2015. Forventet naturlig nedgang og reduserte eierandeler som følge av salg motvirket delvis denne økningen, skriver Statoil.

– Vi fortsetter innsatsen for å øke effektiviteten, styrke avkastningen fra våre investeringer og redusere kostnadene, sier Sætre.

Se hele pressekonferansen i vinduet under:

Personvernpolicy