Lyst på et år fri? Slik får du råd

Mange blir i disse ferietider fristet til å ta et friår. Her er tipsene til hvordan man realiserer drømmen.
Mange blir i disse ferietider fristet til å ta et friår. Her er tipsene til hvordan man realiserer drømmen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmer du om å bryte ut av hverdagen og dra på en lengere reise? Her er tipsene til hvordan du kan få råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ferietiden er det mange som blir fristet til å bare bli liggende i solsteiken, med en drink i hånden og sand mellom tærne. Å dra tilbake på jobb når ferien er over, kan være tungt for mange. «Tenk om vi bare kunne ta et år fri?», tenker du kanskje. Men trenger det å være så vanskelig?

– De fleste opplever tidsklemma hvor dagene glir inn i hverandre. Derfor tror jeg nok det er mange som leker med tanken om å ta noen måneder eller et år fri, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, til Dine Penger.

Å ta et friår er gjerne noe man gjør som student eller først når man blir pensjonist. Men å ta et år fri fra jobben trenger ikke å være så vanskelig, så lenge man er godt forberedt, og starter tidlig med å sette av en slant penger. Dette melder dagens papirutgave av VG.

Les også: Geniale triks når du skal ut og reise

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får konsekvenser

– Et friår gir utslag på arbeidserfaring og pensjonsopptjening. Man må regne med å jobbe et år ekstra i andre enden. Man er derfor nødt til å tenke på totalregnskapet, ikke bare hvor mye det koster, men også hvor mye man går glipp av, sier forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, til avisa.

Rolf Mæhle i Finans Norge er enig i at man bør være forberedt på de økonomiske utfordringene man kan møte på ved å ta seg fri fra jobben. Spesielt hvis man har barn i skolealder.

– En familie på fire, med to barn i skolealder, kan fort måtte punge ut høye summer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at hvis man tar utgangspunkt i at familien har en samlet inntekt på litt over en million kroner før skatt og har to millioner i lån, vil de betale et sted mellom 411.600 og 518.300 kroner.

– Da er bo- og reiseutgifter samt tapt arbeidsinntekt tatt hensyn til. Samtidig er renteutgifter på lån og eventuelle leieinntekter etter skatt kalkulert for. Prisen ville blitt enda høyere om tapt pensjonsopptjening var regnet med, sier han til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 12 tips til ferie på sparket

Kutt ut mat på farten

Elin Reitan påpeker at det fort kan ta både måneder og år å spare opp et høyt nok beløp, og at det derfor er viktig å begynne planleggingen lenge før avreise. Hun forteller videre at en gjennomsnittsfamilie kan klare å spare 100.000 kroner i året ved å gjøre enkle kutt i forbruket.

– Bare de såkalte lommetyvene, som for eksempel kaffebar-kaffe, mat på farten, taxi og tobakksprodukter, stjeler store summer fra kontoen hver måned. Er man bevisst på forbruket, og motiveres av et sparemål, kan man lett spare flere tusen kroner i måneden på å kutte disse. For eksempel koster en kaffebar-latte om dagen deg over 18.000 kroner i året, sier hun til Dine Penger.

Les også: Slik holder du matbudsjettet nede

Følg ABC Nyheter på Instagram for flere spennende nyheter.