Tror Russland vil knele økonomisk innen to år

Vladimir Putin og Russland sliter i voldsom økonomisk motbakke om dagen. Innen 2017 kan krisen være total, mener finansanalytiker.
Vladimir Putin og Russland sliter i voldsom økonomisk motbakke om dagen. Innen 2017 kan krisen være total, mener finansanalytiker. Foto: Alexei Nikolsky / Ap

De lave oljeprisene er dårlig nytt for Vladimir Putin og hans Russland. Ekspert mener at det økonomisk hardt prøvde landets valutakasse går tom før 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For etter flere gode år der bjørnen i øst kunne sope inn over 100 dollar fatet, har prisen på Russlands viktigste eksportprodukt, altså olje, falt med 50 prosent siden starten av 2014, skriver E24.

Det norske nettstedet viser på sin side videre til britiske Telegraph som lister opp de harde, russiske fakta:

Inflasjonen i landet ligger nå på nærmere 17 prosent, samtidig har reallønningene falt med godt over 8 prosent det siste året. Og sist, men ikke minst: Landets oljereserver (utenlandsk valuta og gull journ. anm) har falt med en verdi på 361 milliarder dollar.

– Tror ikke de klarer det

Og det triste for russerne er at det trolig bare vil bli verre. Landets rolle rundt uroen i Ukraina, med den tilhørende annekteringen av Krim-halvøya, førte som kjent til massive økonomiske sanksjoner fra Vesten. Resultatet er et land som langt på vei er økonomisk isolert, og følgelig sliter med å få hentet inn frisk kapital.

Finansanalytiker Lubomir Mitov sier til Telegraph at han tror det kan være helt tomt innen 2017.

– Innen utgangen av neste år vil det ikke være mer oljereserver igjen, og det er et enormt underskudd i pensjonsfondet. For å være ærlig så tror jeg ikke de kan komme seg gjennom denne krisen, lyder den dystre spådommen.

Vennehjelp

Kan så Silvio Berlusconi være løsningen?

Italias skandalerammede eks-statsminister hevder at Putin ønsker å gi ham russisk statsborgerskap samt rollen som landets økonomiminister, stod det å lese i torsdagens La Stampa.

Putin og Berlusconi har lenge vært å anse som venner, og under et besøk av Putin i Roma i fjor lovet Berlusconi at han ville arbeide for å få hevet de nevnte sanksjonene mot Russland.

Les hele saken her: – Putin vil ha meg som minister

Skulle disse uttalelsene medføre riktighet er det i alle fall liten tvil om at 78 år gamle Silvio kommer til langt fra dekket bord.

Personvernpolicy