EU håper på Hellas-enighet i august

Greske folkevalgte må onsdag vedta nok en reformpakke. Regjeringen håper vedtaket skal bane vei for forhandlinger med EU og IMF om nok en lånepakke før ukeslutt. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters /NTB scanpix
Greske folkevalgte må onsdag vedta nok en reformpakke. Regjeringen håper vedtaket skal bane vei for forhandlinger med EU og IMF om nok en lånepakke før ukeslutt. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters /NTB scanpix

EU håper på enighet om en ny lånepakke til Hellas rundt midten av august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forhandlingene har akkurat startet, sa EUs økonomikommissær Pierre Moscovici til pressen i Brussel onsdag ettermiddag.

Hellas skal forhandle med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken ESB og Det internasjonale pengefondet IMF om en treårig lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Grekerne håper avtalen skal være på plass før de trenger penger til et nytt avdrag 20. august.

– Andre halvdel av august er en god idé, sier Moscovici om når forhandlingene bør være ferdig.

Reformer

Hellas har så langt levd opp til kravene som kreditorene stiller. Landet vedtok flere reformer innen pensjon og moms forrige uke, og onsdag må nasjonalforsamlingen vedta nok en reformpakke.

Den pakken er mindre kontroversiell enn den forrige og omfatter bank- og justisvesenet.

Men det er stor uenighet innad i regjeringspartiet Syriza om de samlede kravene fra de andre eurolandene, og statsminister Alexis Tsipras vender seg nok en gang til opposisjonen for å få vedtaket fattet.

Da de folkevalgte igjen samlet seg til debatt før avstemningen sent onsdag kveld, protesterte flere tusen grekere utenfor nasjonalforsamlingen mot nye kutt. Demonstrasjonen gikk stort sett fredelig for seg, i motsetning til den voldelige protesten under forrige ukes debatt.

Kontroll

Da nasjonalforsamlingen vedtok første pakke med reformer, stemte 38 Syriza-medlemmer nei eller avsto fra å stemme.

– Jeg er klar over ansvaret jeg har tatt på meg gjennom å inngå et vanskelig kompromiss, sa Tsipras ifølge nyhetsbyrået AFP til partifellene tirsdag.

Spørsmålet før avstemningen natt til torsdag er om Tsipras fortsatt kan sikre de 120 stemmene han trenger fra eget parti for å holde kontrollen.

Forrige runde fikk han 123 Syriza-medlemmer med seg og kalte spliden i partiet for et åpent sår.

Vassiliki Georgiadis ved Panteion-universitetet mener ifølge AFP at det vil være vanskelig for Tsipras å fortsette om han må stole på støtte fra opposisjonen fremover. Men ifølge regjeringens talsperson Olga Gerovassili anser den ikke nyvalg som «nyttig for øyeblikket».

Fjernet

Onsdagens pakke er blitt mindre kontroversiell ettersom regjeringen fjernet delen som ville gjort skatten høyere for bønder.

Regjeringen i Aten vil i stedet sende en ny skatteordning i landbruket til avstemning over sommeren. Men den er under press fra kreditorene i EU og IMF, som ser det som avgjørende å reformere ordningen som gjør at bønder skattlegges langt mindre enn andre.

Personvernpolicy