IMF presser eurolandene

IMF-sjef Christine Lagarde og Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos på møte i Brussel.
IMF-sjef Christine Lagarde og Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos på møte i Brussel. Foto: Francois Lenoir / Reuters

Det internasjonale pengefondet IMF legger et hardt reformpress på Hellas, men presser også eurolandene kraftig for å få dem til å godta store lettelser i den greske gjelda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har skapt bølger i både Brussel og Berlin at IMF mener den greske gjeldsbyrden er så stor «at behovet for lettelser overgår betraktelig det som har vært vurderingen hittil».

Mens EU-kommisjonen mener den greske gjelda vil utgjøre 150 prosent av brutto nasjonalproduktet i 2022, tror pengefondet den blir på 170 prosent av grekernes BNP.

IMF konkluderer med at Hellas må få betalingsutsettelser på hele 30 år og betraktelig utvidet løpetid. Hvis ikke, kan de andre eurolandene måtte akseptere å kutte ned på grekernes enorme gjeld.

Les også: EU håper på kompromiss om gresk hastelån

Ikke interessert

Gjeldskutt er ikke Tyskland eller andre euroland interessert i.

Men – om IMF ikke tror grekernes gjeld er bærekraftig, kan fondet heller ikke delta i nye lånepakker. Og Tyskland er blant landene som insisterer på pengefondets deltakelse i det tredje greske kriselånet siden 2010.

Planen er at mellom 40 og 50 av milliardene i en ny lånepakke på inntil 86 milliarder euro skal hentes fra eurofondet ESM, mens IMF blir bedt om å stille med rundt 16.

Dermed kan Tysklands statsminister Angela Merkel nå bli tvunget til å velge mellom to ting hun ikke ønsker: Å innvilge betydelige lettelser i den greske gjeldsbyrden eller miste IMF som Hellas-partner.

Les også: Grekere streiker mot avtale

Først reformer

Eurolandene har åpnet for endringer i innretningen på den greske gjelden først når landet innfrir krav om reformer og privatisering.

Det tyske finansdepartementet avviser ikke lettelser, men setter fortsatt foten ned for «vesentlige» gjeldskutt.

– Det er ingen løsning om det fører til en vesentlig reduksjon i verdien av gjelda. Da har vi i så fall kun et gjeldskutt innført bakveien, sier talsperson Martin Jäger.

Les også: Tsipras: – Jeg tror ikke på innholdet i avtalen

Lettelser

EU-kommisjonen la onsdag fram sin egen rapport og sier det kan være mulig å få til lettelser på andre måter enn kutt i gjelda, dersom Hellas innfører de reformene kreditorene krever.

En omstrukturering gjennom utvidet løpetid og renteutsettelse er blant tiltakene Kommisjonen ser for seg.

– Men Hellas må regne med å ha høyt gjeldsnivå sammenlignet med BNP i lang tid framover, heter det. (©NTB)

Personvernpolicy