EU håper på kompromiss om gresk hastelån

Hellas trenger milliarder i hastelån for å holde økonomien flytende over sommeren.
Hellas trenger milliarder i hastelån for å holde økonomien flytende over sommeren. Foto: Jean-paul Pelissier / Reuters

EU håper å få med landene utenfor eurosonen på å bruke EUs krisefond til et milliardstort gresk hastelån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens den greske nasjonalforsamlingen prøver å ekspress-vedta reformer og privatiseringer, jobber EU med en ekspressløsning for greske regninger.

EU-kommisjonen vil bruke Unionens gamle krisefond EFSM til å betale grekerne 7 milliarder euro i overgangslån. Det er over 62 milliarder kroner etter dagens kurs og skal holde den greske økonomien flytende i juli.

– Dette er ikke et enkelt alternativ, innrømmer EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Men han mener det er den eneste løsningen ettersom Hellas ikke får bilaterale lån fra andre euroland.

– For øyeblikket har vi ikke bedre eller andre muligheter. Det er problemet, sier han til pressen i Brussel.

Motstand utenfor sonen

Det har vært betydelig motstand i EU-landene utenfor eurosamarbeidet mot å ta i bruk et fellesfond. Både briter, tsjekkere, svensker og dansker har vært svært skeptiske.

Men med garantier om at landene utenfor euroen ikke skal måtte betale dersom grekerne misligholder nødlånet, kan protestene stilne noe.

– Man har lyttet til protestene fra ikke-euroland, sier Sveriges finansminister Magdalena Andersson til nyhetsbyrået TT.

Britenes statsminister David Cameron understreker at britiske skattepund ikke skal gå til å redde euroland, men ifølge AFP kan også regjeringen i London være innstilt på å være «konstruktiv» så lenge den skjermes for risiko.

Behov

Hellas trenger umiddelbart lån for å holde økonomien flytende mens landet prøver å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Allerede mandag forfaller 3,5 milliarder euro til betaling hos Den europeiske sentralbanken, og grekerne skylder Det internasjonale pengefondet 2 milliarder i avdrag.

I august forfaller ytterligere 5 milliarder euro til betaling i Hellas, men håpet i Kommisjonen er at den store lånepakken da skal være på plass.

Det står fortsatt i overkant av 13 milliarder euro i krisefondet EFSM. Planen er at fondet skal få tilbake overgangslånet i det øyeblikk den langsiktige pakken er på plass.

Løpetiden settes til tre måneder.

Personvernpolicy