Tyske aviser: Hellas-samtaler var diplomatisk katastrofe

Angela Merkel kan ha skadd Tysklands image med sin tøffe linje overfor Hellas.
Angela Merkel kan ha skadd Tysklands image med sin tøffe linje overfor Hellas. Foto: Marko Djurica / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tøffe linjen i Hellas-forhandlingene kan ha gjort stor skade på Tysklands omdømme, frykter kommentatorene i noen av landets største aviser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Angela Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble fikk Hellas til å godta tøffe innstramminger for en avtale som kan føre til en ny lånepakke.

Men den kompromissløse tilnærmingen under forhandlingene i Brussel kan ha kostet dyrt, tror kommentatorene.

– De tyske myndighetene har ødelagt sju tiår med etterkrigsdiplomati i løpet av én enkelt helg, skriver avisen Spiegel Online.

Kaldhjertet

Kommentatorene i landets største aviser frykter at myndighetenes linje har brakt tilbake stereotypien av tyskere som strenge regelryttere.

– Merkel lyktes med å bringe tilbake bildet av den stygge, kaldhjertede og gjerrige tyskeren, et bilde som akkurat hadde begynt å forsvinne, skriver sentrum-venstreavisa Süddeutsche Zeitung.

– For hver eneste cent som regjeringen forsøkte å hindre Hellas tilgang til, må landet bruke det dobbelte eller tredobbelte for å gjenopprette imaget sitt, legger de til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i konservative kretser frykter enkelte at Merkel har gått for langt.

– Det er en tynn linje mellom å redde og straffe Hellas. I natt har den linjen forsvunnet, skrev Mathias Müller von Blumencron fra den konservative avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung på Twitter mandag.

Nasjonalisme

For bare to år siden viste en undersøkelse gjort av BBC at Tyskland var verdens mest populære land. 59 prosent av de spurte hadde et positivt inntrykk av landet. Tyskland ble sett på som et økonomisk maktsentrum og samtidig en mild diplomat med suksess og sosial samvittighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men tidligere utenriksminister Joschka Fischer mener Hellas-krisen har ført til økt nasjonalisme i Tyskland. Han beskylder Merkel for ikke å ha klart å bruke sin betydelige makt til å overbevise tyskerne til å tenke på Europa framfor sine egne lommebøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun har ikke handlet politisk, mens om en regnskapsfører, sier han.

Mange tyskerne støtter Merkel i Hellas-saken

Over halvparten av tyskerne støtter statsminister Angela Merkel i forbindelse med den siste avtalen mellom EU og Hellas, mens nær en tredel ville ha foretrukket en «grexit».

Det viser en meningsmåling som ble offentliggjort tirsdag.

55 prosent mener at Merkel handlet riktig i forhandlingene som førte til en foreløpig avtale om mer lån til Hellas mot tøffe reformer.

31 prosent mener derimot at Merkel burde ha presset på for å tvinge Hellas ut av eurosonen, viser undersøkelsen som er gjennomført av Forsa Institute for magasinet Stern og tv-kanalen RTL.

Undersøkelsen viser også at rundt 81 prosent tviler på at den greske regjeringen faktisk vil gjennomføre de avtalte reformene.

En annen Forsa-undersøkelse fra sist uke, før de siste krisesamtalene om Hellas, fant at Merkels oppslutning holdt seg høyt på 56 prosent og at støtten til hennes konservative parti sto uendret på 42 prosent.

Bakgrunn:

Hellas droppet å betale IMF for andre uke på rad

Hellas og eurolandene leter etter hastelån