Retten: Mynthandler unndro skatt og fikk Nav-støtte

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Morten Holm / NTB scanpix

En mann fra Bergen er dømt til 14 måneders fengsel for å ha unndratt en snau million kroner i skatt og for urettmessig å ha fått en halv million kroner fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte måneder av straffen er ubetinget fengsel, skriver Bergens Tidende. Mannen må også betale tilbake 503.000 kroner han fikk i forskjellige støtteordninger fra Nav.

Les også: Tiltalt for å ha svindlet Nav for en million

Opprullingen av saken startet i 2009 da banken varslet Økokrim om «mange innskudd på tiltaltes konto fra privatpersoner over tid og på til sammen forholdsvis betydelige beløp», ifølge dommen.

Gulating lagmannsrett mener mannen i realiteten var profesjonell mynthandler, unndro skatt for 950.000 kroner og mottok Nav-støtte på over 500.000 kroner.

Selv hevder mannen at han er myntsamler og at han derfor ikke skal skatte av hobbyen sin. Dommen blir derfor anket, ifølge forsvareren, advokat Helge Skogseth.

Ifølge dommen omsatte mannen mynter for 4,2 millioner kroner på auksjonstjenesten QXL mellom 2009 og 2011. Totalt mener retten at han har omsatt mynter for nærmere 6,5 millioner kroner.

Fra 2007 til 2010 fikk han samtidig utbetalt 503.000 kroner i ulike trygdeordninger fra Nav. Samtidig som mannen fikk arbeidsavklaringspenger og hevdet var for syk til å delta på arbeidstrening, har retten funnet det bevist at han var på flere næringsreiser.

Personvernpolicy