Tsipras må forsvare avtalen for et splittet folk

Hellas' statsminister Alexis Tsipras gjorde en u-sving i forhandlingene og sikret en avtale med kreditorene. Men avtalen kommer til en høy pris.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras gjorde en u-sving i forhandlingene og sikret en avtale med kreditorene. Men avtalen kommer til en høy pris. Foto: Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' statsminister gikk med på tøffe krav for å sikre landet en ny låneavtale. Nå blir oppgaven å unngå regjeringskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange grekere i Atens gater reagerer på de harde vilkårene til en ny låneavtale, og kaller den blant annet «elendig, ydmykende og rent slaveri».

Kravene er tøffere enn dem Hellas sa nei til i folkeavstemningen, og enkelte ville foretrukket grexit foran nye innstramminger.

– Det ville være bedre å ikke ha en avtale i det hele tatt. Fordi det vil sikkert bli verre de neste årene, sier Lefteris Paboulidis, som driver en datingside.

Et kupp

Også for mange av medlemmene i Tsipras' eget parti, venstreradikale Syriza, er avtalen vanskelig å godta.

Flere Syriza-medlemmer har allerede kritisert avtalen, deriblant Syrizas talsperson i Storbritannia, Marina Prentoulis.

– Det har vært klart at de har blitt presset inn i en veldig vanskelig avtale av politiske grunner, og over hele Europa sier alle at det er snakk om et kupp, sier hun til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre Syriza-medlemmer kaller avtalen «en katastrofe for venstresiden» og mener regjeringen har «overgitt seg».
Les også: – Ny vurdering om greske banker onsdag

Må overbevise

Hellas må innen onsdag vedta betydelige reformer i moms- og pensjonsordninger og godta å privatisere en rekke greske selskaper. Europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo, tror nasjonalforsamlingen vil godta reformene. Men det er et åpent spørsmål hva som skjer med Syriza, mener hun.

– Mange er misfornøyde med resultatet. Men jeg tror Tsipras vil gjøre det han kan for å holde Syriza samlet, sier Michailidou til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det første kan han vise til den tyske finansministerens forslag om en midlertidig utestengelse av Hellas fra eurosonen og si at dette var noe de unngikk. Dessuten vil han si at Syriza må holde seg samlet for å sørge for at reformene blir innført på riktig måte, uten å ødelegge for de svakeste klassene i samfunnet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringer

Eurolandene tror Hellas trenger et låneprogram på mellom 82 og 86 milliarder euro fra krisefondet ESM, altså inntil 770 milliarder kroner. Landene vurderer dessuten kortsiktig bistand til å dekke Hellas' umiddelbare behov.

For flere av EU-landene har de tøffe forhandlingene svekket troen på at Syriza faktisk vil gjennomføre sine reformløfter. Tsipras må trolig gjøre endringer i regjeringen for å gjenvinne tilliten, mener samfunnsøkonom Aristidis Kaloudis ved Høgskolen i Gjøvik.

– Tsipras kommer trolig til å bli sittende, men flere i regjeringen må skiftes ut. Jeg tror Syriza er nødt til å søke ny samarbeidspartner. Samarbeidspartiet Uavhengige grekere kommer ikke til å fortsette, sier han til NTB.

Løftene fra EU om en vekstpakke på 35 milliarder euro kan ha vært avgjørende for at den greske regjeringen godtok avtalen, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ny avtale blir tungt for Tsipras å komme hjem med

Lang vei

Også flere av eurolandene må få planen godkjent av sine folkevalgte. Derfor er det fortsatt noen hindre i veien, for det er betydelig skepsis i land som Tyskland og Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veien er lang, sier Tysklands statsminister Angela Merkel, men hun mener uansett at fordelene veier opp for ulempene i planen.

Regjeringspartner sier nei

Lederen for Uavhengige grekere sier at partiet ikke kan stemme for Hellas' avtale med EU, men at partiet likevel vil fortsette i Alexis Tsipras' regjering.

– Dette er en avtale vi ikke kan si ja til, sier partileder Panos Kammenos, som også er landets forsvarsminister.

Også innad i Tsipras' parti Syriza er det uenighet om avtalen, som regjeringen har framforhandlet med EU.

Avtalen vil trolig få støtte fra opposisjonspartier på høyresiden når den behandles i den greske nasjonalforsamlingen innen onsdag.