– Ny avtale blir tungt for Tsipras å komme hjem med

Dette blir et stramt løp for Hellas, med tøffere vilkår enn grekerne sa nei til. Det store spørsmålet blir hvordan de nå reagerer, sier Steinar Juel i Nordea. Han spår regjeringskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juel sier at de strenge betingelsene som EU-landene nå stiller til Hellas, gjenspeiler hvor irritert de er over grekernes framferd det siste halvåret.

– Irritert over at Syriza-regjeringen ikke ville gå med på noe, at de har sølt bort et halvt år, og at det har ført til at den økonomiske situasjonen er blitt sterkt forverret, sier han til NTB.

Han sier det er positivt og nødvendig at de er blitt enige. Det som er viktig for EU, er at Hellas ikke kommer tilbake igjen om noen år for å få nye kriselån. Men han spør seg om ikke kravene er så strenge at det blir vanskelig for regjering og nasjonalforsamling å akseptere dem.

– For Tsipras å komme tilbake til Aten med dette, etter at folket sa nei til vilkår som var mye lettere enn de har fått nå, blir tøft. Jeg blir ikke forbauset om dette fører til at regjeringen ryker og at det blir nyvalg, sier han.

– Jeg vil si det så sterkt som at Syriza har ført folket bak lyset. Hadde jeg vært gresk velger, ville jeg vært rimelig sint, sier han.

Juel sier det ikke blir vekst med det første med den nye avtalen. På sikt ja, men i første omgang vil så strenge betingelser føre til ytterligere nedgang, sier han.

Han understreker at Hellas faktisk hadde begynt å få vekst mot slutten av året i fjor, og at det kunne ha fortsatt, men at det er blitt skuslet bort av Syriza-regjeringen.

Personvernpolicy