Sterk nedgang i Kinas handel

Kinas handel med utlandet falt med nesten 7 prosent i første halvår, noe som får følger for verdensøkonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvårstallene ble lagt fram mandag, og resultatet var under Beijings vekstmål på 6 prosent, som igjen er en reduksjon fra målet på 7,5 prosent for 2014.

Toveishandel, eksport og import til sammen, har en nedgang på 6,9 prosent til 1,88 billioner dollar, ifølge kinesiske tollmyndigheter. Summen tilsvarer over 15.000 milliarder kroner.

– Vareprisene falt betydelig og dro ned veksten av importverdien, opplyser talsperson Huang Songping i tollmyndigheten. Han opplyser at det er «treg utenlandsk etterspørsel» som er hovedårsaken til utviklingen i handelen.

Mindre inn, mer ut

Toveishandelen med EU falt 6,7 prosent i årets seks første måneder, og i handelen med Japan var nedgangen 10,6 prosent.

Kinas import falt for åttende måned på rad i juni, ifølge offisielle kinesiske opplysninger. Sammenlignet med samme tid i fjor, har importen sunket med 6,1 prosent. Eksporten har i samme periode økt med 2,8 prosent.

Nedgangen i importen i juni er likevel ikke like ille som i mai, da fallet var på 17,5 prosent.

Ny normal

Kinesiske myndigheter beskriver utviklingen som den «nye normale» økonomien, som skal styres vekk fra den tradisjonelle modellen med høy vekst basert på store investeringsprosjekter, mot en økonomi hvor forbrukernes etterspørsel er fremtredende.

Børsene hadde en positiv utvikling også etter offentliggjøringen av halvårets import- og eksporttall, og Shanghai-indeksen avsluttet første dag i børsuken med en oppgang på 2,4 prosent.

Personvernpolicy