Eurolandene forlanger mer fra Hellas

Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos og de andre eurolederne prøver søndag nok en gang å bli enige om hvordan grekerne kan forhandle om en ny lånepakke i bytte mot nye reformer. IMF-sjef Christine Lagarde står bak ham.
Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos og de andre eurolederne prøver søndag nok en gang å bli enige om hvordan grekerne kan forhandle om en ny lånepakke i bytte mot nye reformer. IMF-sjef Christine Lagarde står bak ham. Foto: Francois Lenoir / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurolandene sliter tungt med å enes om prisen Aten må betale for å redde økonomien. Grekerne må belage seg på flere krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mest avgjørende øyeblikket i euroens historie, kalte EU-president Donald Tusk det da han kalte inn til flere Hellas-møter søndag.

Men ved møtestart var de fortsatt godt unna et «avgjørende øyeblikk».

Eurolandene har problemer med å bli enige om de skal innlede formelle forhandlinger om den nye lånepakken Hellas ber om for å holde økonomien flytende.

Les også: – Tyskland ydmyker grekerne

Reformplanen regjeringen i Aten ønsker å bytte mot nye lånemilliarder, er ikke nok, sa flere av finansministrene da de startet sin del av møtedagen. Dermed kan det bli opp til de 19 stats- og regjeringssjefene i valutasamarbeidet å meisle ut en enighet når de møtes senere på dagen.

Toppmøtet for hele EU er avlyst for å gi eurolandene mer tid.

Beslutning

Målet er fortsatt en enighet, understreker EU-tjenestemenn, for «mangel på en beslutning vil også være en beslutning».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Tyskland holder fortsatt igjen, og Finland trykker også hardt på bremsene.

Les også: Italia: – Nok er nok, Tyskland

Ifølge finske medier har finansminister Alexander Stubb fått så smalt forhandlingsmandat fra Riksdagen at det i praksis kan utelukke en ny lånepakke.

– Ingen blokkerer en avtale, understreker Stubb.

– Men det som er lagt fram av grekerne, er ennå ikke nok. Vi trenger klare forpliktelser og bevis for at de vil gjennomføre, sier han om krav om pensjons- og momsreformer og strukturelle endringer i gresk økonomi, sier han til pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tillit

Grekernes problem er at de andre eurolandene ikke tør stole på løftene deres om reformer og kutt. Derfor blir de trolig bedt om å vedta og innføre de første reformene allerede mandag.

Les også: EU-kommisjonen usikker på Hellas-forhandlinger

Først da vil eurogruppen åpne for formelle samtaler om sin tredje internasjonale lånepakken siden 2010, ifølge et forslag til kompromiss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedhinderet er mangel på tillit, sier italienske Pietro Carlo Padoan.

– Den greske regjeringen må forplikte seg til flere reformer på mellomlang sikt og vedta sterke, kortsiktige reformer umiddelbart, mener EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

Maraton

Eurolandene prøvde å bli enige også lørdag, men måtte gi opp etter nesten ni timer.

– Jeg har fortsatt håp, men jeg tror vi er langt unna de betingelsene vi trenger. Fra en til ti tror jeg vi står mellom tre og fire i prosessen, sier Stubb.

Om de skulle nå et kompromiss, vil et grønt lys fra eurolandene bety at EU-kommisjonen får mandat til å forhandle med grekerne om en ny lånepakke. Grekerne har tatt til orde for en pakke på 53,5 milliarder euro, men kan komme til å trenge over 80 milliarder blant annet på grunn av et vaklevorent bankvesen.

– Jeg tror det er relativt usannsynlig at EU-kommisjonen får mandat til å starte formelle forhandlinger i dag, sa en forsiktig eurokommissær Valdis Dombrovskis i Kommisjonen søndag morgen. (©NTB)