Eurolandene forlanger mer fra Hellas

Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos og de andre eurolederne prøver søndag nok en gang å bli enige om hvordan grekerne kan forhandle om en ny lånepakke i bytte mot nye reformer. IMF-sjef Christine Lagarde står bak ham.
Hellas' finansminister Evklid Tsakalotos og de andre eurolederne prøver søndag nok en gang å bli enige om hvordan grekerne kan forhandle om en ny lånepakke i bytte mot nye reformer. IMF-sjef Christine Lagarde står bak ham. Foto: Francois Lenoir / Reuters

Eurolandene sliter tungt med å enes om prisen Aten må betale for å redde økonomien. Grekerne må belage seg på flere krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det mest avgjørende øyeblikket i euroens historie, kalte EU-president Donald Tusk det da han kalte inn til flere Hellas-møter søndag.

Men ved møtestart var de fortsatt godt unna et «avgjørende øyeblikk».

Eurolandene har problemer med å bli enige om de skal innlede formelle forhandlinger om den nye lånepakken Hellas ber om for å holde økonomien flytende.

Les også: – Tyskland ydmyker grekerne

Reformplanen regjeringen i Aten ønsker å bytte mot nye lånemilliarder, er ikke nok, sa flere av finansministrene da de startet sin del av møtedagen. Dermed kan det bli opp til de 19 stats- og regjeringssjefene i valutasamarbeidet å meisle ut en enighet når de møtes senere på dagen.

Toppmøtet for hele EU er avlyst for å gi eurolandene mer tid.

Beslutning

Målet er fortsatt en enighet, understreker EU-tjenestemenn, for «mangel på en beslutning vil også være en beslutning».

Men Tyskland holder fortsatt igjen, og Finland trykker også hardt på bremsene.

Les også: Italia: – Nok er nok, Tyskland

Ifølge finske medier har finansminister Alexander Stubb fått så smalt forhandlingsmandat fra Riksdagen at det i praksis kan utelukke en ny lånepakke.

– Ingen blokkerer en avtale, understreker Stubb.

– Men det som er lagt fram av grekerne, er ennå ikke nok. Vi trenger klare forpliktelser og bevis for at de vil gjennomføre, sier han om krav om pensjons- og momsreformer og strukturelle endringer i gresk økonomi, sier han til pressen.

Tillit

Grekernes problem er at de andre eurolandene ikke tør stole på løftene deres om reformer og kutt. Derfor blir de trolig bedt om å vedta og innføre de første reformene allerede mandag.

Les også: EU-kommisjonen usikker på Hellas-forhandlinger

Først da vil eurogruppen åpne for formelle samtaler om sin tredje internasjonale lånepakken siden 2010, ifølge et forslag til kompromiss.

– Hovedhinderet er mangel på tillit, sier italienske Pietro Carlo Padoan.

– Den greske regjeringen må forplikte seg til flere reformer på mellomlang sikt og vedta sterke, kortsiktige reformer umiddelbart, mener EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

Maraton

Eurolandene prøvde å bli enige også lørdag, men måtte gi opp etter nesten ni timer.

– Jeg har fortsatt håp, men jeg tror vi er langt unna de betingelsene vi trenger. Fra en til ti tror jeg vi står mellom tre og fire i prosessen, sier Stubb.

Om de skulle nå et kompromiss, vil et grønt lys fra eurolandene bety at EU-kommisjonen får mandat til å forhandle med grekerne om en ny lånepakke. Grekerne har tatt til orde for en pakke på 53,5 milliarder euro, men kan komme til å trenge over 80 milliarder blant annet på grunn av et vaklevorent bankvesen.

– Jeg tror det er relativt usannsynlig at EU-kommisjonen får mandat til å starte formelle forhandlinger i dag, sa en forsiktig eurokommissær Valdis Dombrovskis i Kommisjonen søndag morgen. (©NTB)

Personvernpolicy