Hellas styrer mot mislighold

Den greske finansministeren venter ikke at landet klarer å innfri avdraget på rundt 1,6 milliarder euro til IMF tirsdag kveld. Foto: Yannis Behrakis (Reuters / NTB scanpix)
Den greske finansministeren venter ikke at landet klarer å innfri avdraget på rundt 1,6 milliarder euro til IMF tirsdag kveld. Foto: Yannis Behrakis (Reuters / NTB scanpix)

Få timer før betalingsfristen utløp sa EU blankt nei til et gresk forslag om en tredje redningspakke. Hellas fortsetter ferden mot mislighold i milliardklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mulig med en kortsiktig forlengelse av det greske låneprogrammet, fastslo eurosjef Jeroen Dijsselbloem etter at eurosonens finansministre avsluttet et hasteinnkalt telefonmøte der temaet var et siste forslag til løsning for Hellas.

Hovedtrekkene i planen som den greske statsminister Alexis Tsipras la frem for EU, innebar en toårig avtale med eurosonens redningsfond ESM, kombinert med en løsning for den greske gjelden. Det internasjonale pengefondet IMF var tenkt holdt utenfor.

– Den greske regjeringens politiske holdning synes ikke å ha endret seg, konstaterte Dijsselbloem.

Uendret holdning

Ved midnatt utløper det inneværende kriseprogrammet for Hellas. Landets finansminister Yanis Varoufakis har gitt beskjed om at Hellas ikke kommer til å betale avdraget på rundt 1,6 milliarder euro til IMF som også forfaller ved midnatt.

Sent tirsdag kveld skal Aten ha bedt om utsatt betalingsfrist, men alt annet tydet på at Hellas styrte mot mislighold. Det skjedde samtidig som 20.000 mennesker var samlet foran den greske nasjonalforsamlingen med ordet «ja» på plakater. Nei-demonstrasjonen kvelden før samlet omtrent like mange deltakere.

– Folkeavstemningens spørsmål søndag er nå et «ja» eller «nei» til euroen og Europa, ifølge den greske opposisjonslederen Antonis Samaras. Hans oppfordring til grekerne er å stemme ja, mens regjeringen ønsker et nei.

Krever endring

Eurosjef Dijsselbloem sa ifølge Reuters at det ikke under noen omstendighet vil bli tatt stilling til noe nytt gresk forslag før etter folkeavstemningen søndag, og etter at grekerne flytter på sitt standpunkt.

– Vi må se en endring i politikken fra den greske regjeringen, som faktisk har ført til denne situasjonen, sa han og varslet et nytt finansministermøte onsdag formiddag.

Eurosjefen fulgte opp med en advarsel om at en ny krisepakke kan medføre enda strengere betingelser enn tidligere.

Uten sikkerhet

Når IMF-sjef Christine Lagarde informerer sitt styre om misligholdet, betyr det at også Hellas' gjeld til eurogruppens krisefond ESM kan forfalle. Den gjelden skal beløpe seg til 130,9 milliarder euro.

Det kan i sin tur føre til at Den europeiske sentralbanken (ESB) erklærer greske banker for insolvente og kutter livlinen på 90 milliarder i nødfinansiering til bankene.

Det kan innebære en full stopp og kroken på døra for euroen som valuta i Hellas.

Les også: Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

20. juli D-dag

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank sier til NTB at 20. juli fortsatt er den viktigste datoen i det greske dramaet, selv om et mislighold overfor IMF natt til onsdag i praksis innebærer et mislighold overfor alle Hellas' kreditorer.

Men rent praktisk blir ikke konsekvensene så store med én gang, ifølge Ringholm, som peker på at landet må ut med 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken ESB 20. juli.

– Hvis de ikke betaler dette, er det snakk om et reelt mislighold av all gjelden, sier Ringholm. Slike utsikter skaper uro på verdens børser.

Prøvde på nytt

Tidligere på dagen tirsdag hadde EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker på nytt bedt Aten ta stilling til det forslaget til fornyet krisepakke som førte til at grekerne forlot forhandlingsbordet fredag før helgen.

I stedet for en avtale med kreditorene i EU og IMF om hvordan landets låneprogram kan forlenges i bytte mot reformer og kutt i offentlige utgifter, endte møtet med at grekerne varslet folkeavstemning om kreditorenes betingelser.

Personvernpolicy