Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

Grekere demonstrerte i Aten tirsdag kveld til støtte for euroen. Foto: Jean-Paul Pelissier (Reuters / NTB scanpix)
Grekere demonstrerte i Aten tirsdag kveld til støtte for euroen. Foto: Jean-Paul Pelissier (Reuters / NTB scanpix)

Hellas har bedt IMF om å utsette betalingsfristen for avdraget på 13 milliarder kroner som forfaller ved midnatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har sendt en anmodning til IMF der vi ber om at de tar initiativ til å utsette betalingen til november, sier visestatsminister Yannis Dragasakis i et intervju med den greske fjernsynskanalen ERT tirsdag kveld, få timer før avdraget forfaller.

Dragasakis sier videre at selv om Hellas ikke får noen utsettelse, «så er det fortsatt en mulighet for at betalingen kan gjøres senere».

Hellas' nasjonalbank har bedt om et møte med Den europeiske sentralbanken (ESB) for å styrke krisefinansieringen av greske banker, tilføyer Dragasakis.

Les også: Hellas styrer mot mislighold

Utsettelse sjeldent

Avdraget til Det internasjonale pengefondet (IMF) forfaller ved midnatt, samtidig som det nåværende kriseprogrammet for Hellas utløper.

Dermed blir ikke den siste delen av kriselånet utbetalt, noe som innebærer at Hellas ikke har penger til å betale IMF.

IMFs regelverk tillater betalingsutsettelse, men kun to ganger tidligere er en utsettelse blitt innvilget. Det skjedde med langt fattigere land, Nicaragua og Guyana, begge ganger i 1982.

Femårsgrense

Regelverket sier at en låntaker kan be om utsettelse av tilbakebetaling til maksimalt fem år fra datoen lånet ble tatt opp. Det kan pengefondet innvilge uten å konsultere sine medlemsland.

I tillegg kan utsettelsen tøyes dersom minst 70 prosent av representantene fra medlemsnasjonene stemmer for det. IMF har aldri tatt denne klausulen i bruk, men den er i teorien åpen for Hellas selv om det vil kreve støtte fra de største og raskest voksende økonomiene.

USA har 16,7 prosent av stemmene i IMFs styre, mens EU-landene samlet har rundt 30 prosent.

Personvernpolicy