EU med nytt Hellas-forslag mandag

EUs økonomikommissær Pierre Moscovici sier det vil bli lagt fram et nytt forslag til en avtale med Hellas mandag for å unngå en gresk konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om den greske gjeldskrisen

* Hellas har fått 240 milliarder euro, rundt 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

* Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

* Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.

* Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli.

Moscovici la til at det «fortsatt er rom for forhandlinger».

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste da vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

– Jeg kan ikke tro det

Grekerne våknet mandag til stengte banker, politisk kaos og økonomisk usikkerhet. Og uka er så vidt i gang.

– Jeg kan ikke tro det, sier 50 år gamle Evgenia Gekou på vei til jobb mandag morgen.

Bankene i landet skal holde stengt i seks arbeidsdager. Børsen i Aten er stengt fram til 7. juli. Samtidig stenges minibankene i én dag, og etter det får ingen ta ut mer enn 60 euro av gangen.

– Jeg har 5 euro i lomma, jeg tenkte jeg skulle prøve lykken her. Hva annet skal jeg si? Det er et salig rot, sier 58 år gamle Yannis Kalaizakis ved en tom minibank i sentrum av Aten.

En bankkilde sa søndag at 60 prosent av landets minibanker var gått tom for penger. I supermarkedene har hyllene begynt å tømmes, mens folk står i lange køer for å fylle bensin.

Se videoen under: Tøffe tider for greske pensjonister:

Les også: Greske banker holder stengt i seks dager

Overraskende

Det er den greske regjeringens overraskende avgjørelse om å stanse forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om landets låneprogram som har kastet landet ut i kaos.

I stedet vil statsminister Alexis Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene kreditorene stiller om harde kutt og reformer for å forlenge programmet.

Selv om EU påpeker at det ikke foreligger noen avtale å stemme over, kun et utkast, gjennomføres avstemningen søndag etter vedtak i nasjonalforsamlingen.

Allerede tirsdag utløper imidlertid låneprogrammet, og de andre eurolandene har sagt blankt nei til en midlertidig utsettelse.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet var en uhørt handling, sier Tsipras i en fjernsynstale.

Børsene i Europa falt mandag formiddag som følge av frykten for konsekvensene av Hellas-krisen. Samtidig svekket euroen seg.

Les også: Aten-børsen stenger i halvannen uke

Nedoverbakke

Flere analytikere tror helgens utvikling øker faren for at Hellas må forlate eurosamarbeidet. Tirsdag forfaller en større innbetaling til pengefondet IMF.

Mislighold betyr ikke en øyeblikkelig statskonkurs eller grexit, ifølge sjeføkonom Holger Schmieding i Berenberg Bank, men:

– Det vil plassere Hellas i en bratt nedoverbakke mot grexit.

Investeringsbanken Morgan Stanley vurderer det nå som 60 prosent sannsynlig at Hellas må ut av eurosonen.

En grexit kan bli en sosial katastrofe langt forbi det landet har gått gjennom hittil, advarer Schmieding.

– Jeg håper det blir en avtale, ellers blir situasjonen ganske grusom for grekerne, sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til NTB i helgen.

Les også: Apollo tror avbestillinger vil komme fra norske turister

Kontroll

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet søndag å opprettholde nødfinansieringen av greske banker. Men nødfinansieringen kommer ikke til å øke i takt med uttakene, noe som er årsaken til at de greske bankene må stenge.

Kapitalkontrollen er blitt nødvendig for å unngå at bankene tømmes for midler av grekere som frykter for sparepengene sine.

Begrensningen på minibankuttak skal ikke gjelde turister og andre utenlandske kontoinnehavere, som vil kunne ta ut penger innenfor maksimalgrensene deres egen bank setter.

– Dramatiske timer, konkluderte forsiden på avisa Nafetemporiki mandag morgen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden