ESB opprettholder krisestøtten til greske banker

Politifolk tar ut penger i en minibank i Athen søndag. Mandag kan greske banker være stengt. Foto: Reuters/NTB scanpix
Politifolk tar ut penger i en minibank i Athen søndag. Mandag kan greske banker være stengt. Foto: Reuters/NTB scanpix

Tidligere søndag sa kilder til BBC at den europeiske sentralbanken kutter kriselån til greske banker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske sentralbanken (ESB) har besluttet å opprettholde nødfinansieringen av greske banker på nåværende nivå, melder DPA.

Banken opplyser samtidig at den overvåker hvilke valutapolitiske konsekvenser den greske krisen vil få.

Det var knyttet stor spenning til om ESB ville opprettholde krisefinanseringen av greske banker etter at nasjonalforsamlingen i Aten natt til søndag vedtok å holde en folkeavstemningen om hvorvidt Hellas skal godta kreditorenes reformkrav.

Kontantstrømmen fra ESB har den siste tiden sikret at greske banker ikke går tomme for penger som følge av at kundene tømmer sparekontoene sine i frykt for at Hellas skal tre ut av eurosamarbeidet.

Tidligere søndag meldte BBC at ESB ville komme til å kutte i støtten, men dette viste seg å ikke stemme.

Bankene i Hellas er helt avhengige av disse kriselånene, og dette kan føre til at Hellas må ut av euro-sonen, og ender med grexit.

Ifølge BBC økonomiredaktør vil dette føre til at bankene vil holde stengt mandag.

Les også: Frykter at greske banker går tomme

Vurderer å stenge bankene mandag

Hellas' finansielle stabilitetsråd vil møtes søndag for å diskutere den dramatiske situasjonen i landets banksektor.

Usikkerheten om Hellas blir enig om en avtale med sine kreditorer har satt landets banker under stort press. Greske bankkunder har de siste dagene tømt bankkontoene sine i frykt for å miste sparepengene sine.

I stabilitetsrådet som nå skal møtes, sitter blant andre Varoufakis, visefinansminister Dimitris Mardas og sentralbanksjef Yannis Stournaras.

Les også: Ber grekerne stemme nei til krisepakke


Folkeavstemning

Den dramatiske vendingen i gjeldsforhandlingene mellom Hellas og kreditorene har kommet etter at regjeringen i Aten besluttet å holde folkeavstemning om kreditorenes siste forslag. Den skal holdes søndag 5. juli, fem dager etter at Hellas' nåværende låneprogram utløper. Forslaget ble natt til søndag vedtatt i nasjonalforsamlingen.

Les også: Varoufakis: Kreditorene har «rare krav» til Hellas

Ifølge sjeføkonom i den finske banken Aktia, Annsi Rantala kan ESB fortsette å gi nødfinansiering til de greske bankene etter at låneprogrammet utløper tirsdag, men det er ingen garantier for det.

– For at finansieringen skal fortsette, må ESB anse at banksystemet fortsatt er betalingsdyktig. Sannsynligvis kommer nødfinansieringen i det minste til å begrenses, sier han.

Den siste tiden har ESB flere ganger hevet taket på hvor mye penger som kan skytes inn i greske banker for å hindre en kollaps. Samtidig har greske bankkunder tømt kontoene sine og tappet bankene for milliarder av euro.

– Egen gresk euro

Økonomen Claes Hemberg i svenske Avanza bank tror at Hellas kommer til å forlate euroen, men ikke EU, og skape en egen gresk euro. Den kommer til å miste 50-70 prosent i verdi, spår han.

– Det finnes en plan som går ut på at man skaper en egen gresk euro. Man kommer til å lage et hull midt i alle greske sedler for å markere at det ikke er en vanlig euro, sier han til nyhetsbyrået TT.

Les også: Østerrike: – Grexit synes uunngåelig

Personvernpolicy