Høyeste ledighet i Norge på ni år

BLIR VERRE: Dag Terje Andersen (Ap) tror arbeidsledigheten i Norge kommer til å bli verre. Foto: NTB scanpix
BLIR VERRE: Dag Terje Andersen (Ap) tror arbeidsledigheten i Norge kommer til å bli verre. Foto: NTB scanpix

Vi må ni år tilbake i tid for å finne en like høy andel arbeidsledige som nå. 117.000 ledige tilsvarer 4,2 prosent av arbeidsstyrken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Prognosene for utviklingen framover viser at den kan bli enda verre. Antallet ledige stillinger er lavt, veksten i sysselsetting har stoppet opp og det skapes få nye jobber, sier arbeidspolitisk talsperson for Ap, Dag Terje Andersen.

Antallet ledige steg med 7.000 arbeidstakere i januar-april i år sammenlignet med foregående tremånedersperiode, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I samme periode falt sysselsettingen med 8.000 personer. Endringene skjer som følge av en gradvis svekkelse i arbeidsmarkedet, fastslår SSB.

Les også: Rekordhøy arbeidsledighet i eurosonen

Kritiserer de blåblå

Ikke uventet mener Arbeiderpartiet at tallene gir grunn til å kritisere den blåblå regjeringen og kreve sterkere lut for å stanse den negative utviklingen. Da den rødgrønne regjeringen hadde makten, var ledigheten på 2,3 prosent på det laveste – lavere enn noe annet land i Europa. Nå ligger ledigheten nesten 2 prosentpoeng over dette nivået.

– All erfaring viser oss at økning i ledigheten har en selvforsterkende vekst dersom den ikke stoppes. Dette har blitt avvist av regjeringen, som faktisk har gitt uttrykk for at de ikke vil sette inn tiltak før ledigheten eventuelt øker, sier Andersen.

Les også: Her blir det økt arbeidsledighet i 2015

Solberg ser på tiltak

Andersen beskylder regjeringen for bagatellisere situasjonen. Partileder Jonas Gahr Støre mener regjeringen gjør for lite for seint.

Statsminister Erna Solberg (H) medgir at omstillingen i norsk økonomi er sterkere enn først antatt og understreker at det blir vurdert hvilke tiltak som skal settes inn mot ledigheten i arbeidet med statsbudsjettet for neste år.

Men Arbeiderpartiet må uansett feie for egen dør før det kritiserer regjeringen, mener hun.

– Konkurransekraften i Norge ble veldig svekket under den rødgrønne regjeringen, sier hun til TV 2.

Personvernpolicy