Sjeføkonom: – Toget er gått for Hellas' IMF-avdrag

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror ikke det vil bety fullstendig kaos om Hellas misligholder lånet til IMF med frist 30. juni. Bildet er tatt i 2011.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror ikke det vil bety fullstendig kaos om Hellas misligholder lånet til IMF med frist 30. juni. Bildet er tatt i 2011.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror ikke Hellas vil klare å betale avdraget som forfaller til IMF neste uke, med eller uten en gjeldsavtale med kreditorene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men et mislighold av lånet hos Det internasjonale pengefondet (IMF) vil ikke føre til noe umiddelbart kaos, mener Juel.

– Ratingbyrå som vurderer kredittverdighet, vil ikke erklære Hellas som i en misligholdt situasjon selv om de misligholder lånet hos IMF den 30. juni. Det vil derimot skje om de misligholder lånet hos Den europeiske sentralbanken (ESB) den 20. juli, sier Juel til NTB.

Sjeføkonomen i Nordea sier at det å ikke overholde låneavdragene til ESB er mer alvorlig, fordi mislighold av lånet vil hindre greske banker i å låne penger.

Les også: Hellas fikk nei fra kreditorene

Nok en forlenging?

Juel mener likevel det virkelig haster med å få på plass en avtale.

– De må ha en løsning i sikte før månedsslutt. Ellers må EU og IMF være enige om å forlenge den såkalte pakke to-løsningen enda en måned, påpeker Juel, som tror en slik forlenging av låneprogrammet kan være mulig.

I Brussel tok finansministrene i eurogruppen pause i forhandlingene onsdag kveld.

Hellas kjemper om å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, den siste utbetalingen i låneprogrammet som utløper 30. juni. Samme dato må landet betale 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF.

– Toget er nok gått

Juel i Nordea tror ikke Hellas klarer avdraget selv med en avtale de nærmeste dagene.

– De har ganske sikkert ikke penger til å betale avdraget tirsdag. Lånet vil trolig misligholdes, eller betalingen forsinkes.

– Og selv om partene skulle bli enige nå, er nok toget gått for betaling av avdraget 30. juni, for her skal en eventuell avtale godkjennes av blant andre parlamentet i Hellas. Der er noen formelle runder som kreves før kriselånet blir utbetalt, påpeker Juel.

Vil bli uro

Sjeføkonomen mener mislighold av lånet hos IMF først og fremst er et politisk nederlag for Hellas, da de vil komme i selskap med noen få andre land som har misligholdt lån hos IMF.

For markedene vil en ny dag uten løsning føre til uro, tror Juel.

– Men det er ingen katastrofe. En får en situasjon hvor rentene på for eksempel sikre papirer, tyske statsobligasjoner, går litt ned. Euroen kan bli litt svekket og børsene vil være urolige, men jeg tror ikke på noen voldsomme greier, avslutter Juel.

Personvernpolicy