WikiLeaks: Hollande fryktet gresk euroutgang i 2012

Frankrikes president François Hollande holdt hemmelige møter om de potensielle konsekvensene for Frankrikes økonomi og banker om Hellas forlot eurosamarbeidet. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)
Frankrikes president François Hollande holdt hemmelige møter om de potensielle konsekvensene for Frankrikes økonomi og banker om Hellas forlot eurosamarbeidet. Foto: Eric Vidal (Reuters / NTB scanpix)

Frankrikes president François Hollande holdt et hemmelig møte om konsekvensene av en eventuell gresk utgang av eurosonen allerede i mai 2012, viser nye dokumenter lekket av WikiLeaks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten NSA overvåket i perioden 2006 til 2012 både Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande, ifølge hemmeligstemplede NSA-dokumenter som den franske avisa Liberation og nettavisen Mediapart har fått tilgang til fra WikiLeaks.

Frankrike har lenge fastholdt at de ønsker at Hellas forblir i eurosonen, men dokumentene fra NSA avslører at Hollande i 2012 holdt flere hemmelige møter om de potensielle konsekvensene for Frankrikes økonomi og banker om Hellas forlot samarbeidet.

Hollande var bekymret for at krisen ville bli større om det ble kjent at Paris faktisk overveide en gresk utgang, og det var også begrunnelsen for at møtene ble holdt hemmelige. I tillegg klaget Hollande over at Tysklands statsminister Angela Merkel så ut til å ha «gitt opp» Hellas, etter at de to hadde vært i møter i Berlin.

Som følge av avsløringene innkalte Hollande til et møte i forsvarsrådet onsdag for å drøfte det som pressen har avdekket.

I WikiLeaks avsløringer kom det også frem at USA har overvåket tre franske presidenter i perioden 2006 til 2012.

I den forbindelse er USAs ambassadør til Frankrike innkalt til det franske utenriksdepartementet.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har innkalt USAs ambassadør til Frankrike for å forklare rapportene om at USA har spionert på tre franske presidenter mellom 2006 og 2012, opplyser en diplomatkilde.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel, i en årrekke er blitt overvåket av etterretningsorganisasjonen National Security Agency NSA.

Personvernpolicy