Tror på Hellas-enighet i løpet av uka

Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde det raskt klart at mandagens krisemøte om Hellas kun var ment å være konsultasjoner. Men hun tror det kan foreligge enighet før torsdagens EU-toppmøte. Foto: Charles Platiau (Reuters / NTB scanpix)
Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde det raskt klart at mandagens krisemøte om Hellas kun var ment å være konsultasjoner. Men hun tror det kan foreligge enighet før torsdagens EU-toppmøte. Foto: Charles Platiau (Reuters / NTB scanpix)

Intet gjennombrudd ennå. Men Hellas-forhandlerne har nå håp om en løsning onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-flagget vaiet ved siden av det greske i Aten da flere tusen grekere mandag kveld ba om en avtale som kan holde landet i eurosonen.

Samtidig satt statsminister Alexis Tsipras i krisemøte med de andre lederne i valutasamarbeidet i Brussel. Og fikk beskjed om at det trengs mer tid på avtalen med kreditorene i EU og IMF om reformer i bytte mot flere lånemidler.

– Det er fortsatt mye arbeid å gjøre, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Men hun håper enigheten skal være et faktum når EUs stats- og regjeringssjefer møtes igjen torsdag til toppmøte.

Dermed blir det nytt euromøte for finansministrene onsdag.

Bakgrunn: Gir ikke opp håpet om Hellas-løsning

Vi må

– Vi skal sluttføre prosessen denne uka. Rett og slett fordi vi må. Vi kan ikke som i fotball spille på overtid, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til pressen.

Hellas la mandag frem et nytt forslag til en avtale, men fikk ikke til umiddelbar enighet verken blant eurogruppens finansministre eller topplederne.

EU-president Donald Tusk mener eurogruppen bør fullføre prosessen senest onsdag kveld. Mens IMF-sjef Christine Lagarde mener mye hardt arbeid gjenstår de neste 48 timene.

– Vi nærmer oss en avtale, sier Frankrikes president François Hollande.

Les også: EU-kommissær tror på avtale med Hellas

Hastemøter

Hellas' nye forslag til en avtale kom for sent til at de kunne vurderes skikkelig på flere hastemøter i Brussel mandag.

Forslagene ankom først på morgenen etter en feilsending søndag kveld. Men diplomater i Brussel betegner dem som de mest «omfattende de har sett fra Aten til nå».

Det greske utkastet skal ha tiltak verdt over 5 milliarder euro neste år og innrømmelser innen både pensjonsalder og moms. Det ga nok håp om en løsning til å få de europeiske børsene opp mandag.

– Forslaget er bedre, men det gjenstår problemer både med pensjoner og moms, sier Latvias statsminister Laimdota Straujuma til NTB.

Tiden er inne

– Tiden er inne for en omfattende og bærekraftig løsning, sa Tsipras før møtene.

Hellas har samtidig fått et pusterom av Den europeiske sentralbanken (ESB), som nok en gang hever taket for krisefinansiering av de greske bankene så de kan holde det gående en stund til.

Men allerede 30. juni forfaller over 1,5 milliarder euro til betaling for Hellas, samme dag som hele låneprogrammet deres utløper. Landet trenger adgang til de 7,2 milliarder euroene som står igjen i låneprogrammet, for uten en avtale risikerer grekerne å gå fallitt.

Kaos

Et slikt kaos kan presse dem ut av hele eurosamarbeidet.

– Ingen ønsker Hellas bort. Men vi ønsker at alle land skal møte samme holdning. Vi overvant kriser selv i 2008 og 2012 og møtte slike krav, sier Straujuma om behovet for å innfri IMFs reformkrav.

Litauens president Dalia Grybauskaite sier hun fortsatt ikke er imponert over grekerne.

– En avtale er viktig. Men vi er fortsatt langt unna, mener hun.

Personvernpolicy