Meny

Skattedirektøren frykter bransjer ødelegges av svart arbeid

– En aksjon nylig viste at bygg- og anleggsarbeidere tjente ned mot 23 kroner i timen, sier skattedirektøren. Illustrasjonsfoto Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store antallet mennesker i Norge uten lovlig opphold er med på å true næringsgrunnlaget for norske bedrifter i flere bransjer – og problemet er økende, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Det er usikkert hvor mange som oppholder seg ulovlig i Norge, men en rapport laget på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI) av Oxford Research, anslår at det de siste årene har vært et sted mellom 18.100 og 56.000 mennesker uten lovlig opphold i Norge, melder NRK.

– Det vi ser når vi har kontroller, er at mange av de vi tar i forbindelse med svart arbeid, heller ikke har oppholdstillatelse, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

– Siden de er her ulovlig, har de ingen rettigheter. Dermed blir de en sårbar gruppe som lett kan utnyttes. En aksjon nylig viste at bygg- og anleggsarbeidere tjente ned i 23 kroner i timen, sier skattedirektøren.

Forskerne tror, bygd på samtaler med politi og humanitære organisasjoner, at det laveste anslaget på rundt 18.000 uten lovlig opphold, er nærmest virkeligheten. De fleste med ulovlig opphold i Norge er trolig asylsøkere med avslag. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært