Norsk Industri: Oljenedturen er brattere enn antatt

Norsk Industri-direktør Knut Sunde mener oljenedturen er brattere enn mange tror, delvis på grunn av investeringslekkasje til Asia og delvis grunnet et halvert vedlikeholds- og modifikasjonsmarked i Norge. Foto: Morten Holm / NTB scanpix.
Norsk Industri-direktør Knut Sunde mener oljenedturen er brattere enn mange tror, delvis på grunn av investeringslekkasje til Asia og delvis grunnet et halvert vedlikeholds- og modifikasjonsmarked i Norge. Foto: Morten Holm / NTB scanpix.

Investeringsstatistikken gir ikke et riktig bilde av oljenedturen, hevder direktør Knut Sunde i Norsk Industri. Han advarer om at norske selskaper hvert år mister mange oppdrag til asiatiske konkurrenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor Dagens Næringsliv trekker Sunde fram det han kaller en «Sør-Korea-lekkasje» på rundt 20 milliarder kroner hvert eneste år de siste årene på grunn av alle utbyggingsoppdragene som har gått til Asia.

Videre trekker han fram tall som viser at vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet i Norge er blitt halvert, fra et nivå på rundt 12 milliarder kroner årlig for noen år siden, til rundt 6 milliarder kroner i år.

Les også: Nav: Flere kommer til å miste jobben i år og neste år

– Den reelle effekten av oljenedturen er råere i leverandørindustrien enn det som framkommer av investeringstellingen fra Statistisk sentralbyrå, sier Sunde til avisen.

Onsdag formiddag skal Sunde delta på et møte med andre representanter fra næringslivet for å diskutere konkurransekraft sammen med statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og næringsminister Monica Mæland (H).

Personvernpolicy