Ingen nye løfter til pensjonistene

Finansminister Siv Jensen og Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre gjestet landsmøtet i Pensjonistforbundet tirsdag. Bildet er tatt under finansdebatten i Stortinget. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen og Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre gjestet landsmøtet i Pensjonistforbundet tirsdag. Bildet er tatt under finansdebatten i Stortinget. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Landets pensjonister fikk ikke noe løfte om mer penger i årets trygdeoppgjør da finansminister Siv Jensen (Frp) og Ap-leder Jonas Gahr Støre gjestet landsmøtet i Pensjonistforbundet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge understreket imidlertid at det ikke må bli en norm at pensjonistene får en negativ kjøpekraftsutvikling i trygdeoppgjøret.

– Jeg er helt sikker på at også landets pensjonister ser verdien av et moderat lønnsoppgjør med tanke på den situasjonen som norsk industri går inn i. Samtidig forstår jeg godt de reaksjonene som har kommet, sa Jensen.

Hun viste til at Frp sto utenfor pensjonsreformen, som blant annet legger opp til at størrelsen på pensjonene skal følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, minus 0,75 prosentpoeng.

Les også: Pensjonistforbundet raser mot Frp

Gjennomgang

Underreguleringen på 0,75 prosent gjør at kjøpekraften blir negativ i år med svært moderate lønnsoppgjør – som i år. Regjeringen har fått Stortinget med seg på å utrede dette forholdet nærmere, med sikte på endringer i 2016.

– Vi har sagt at vi i denne gjennomgangen vil gå tilbake til inneværende år for å gjøre en vurdering av dette oppgjøret eksplisitt, sa Jensen.

Dette er ikke godt nok for Pensjonistforbundet, som i likhet med tre andre organisasjoner nektet å undertegne protokollen i årets trygdeoppgjør. Påtroppende forbundsleder i Pensjonistforbundet, den tidligere LO-toppen Jan Davidsen, slo selv fast i et innlegg fra salen at han forventer at regjeringen sammen med partene i trygdeoppgjøret finner en løsning nå.

Les også: Pensjonistene frykter tapt kjøpekraft i årets oppgjør

Sier nei

SV har foreslått en ekstrabevilgning til landets pensjonister i 2015, men en slik strategi får ikke støtte fra Arbeiderpartiet, som heller vil vente på regjeringens gjennomgang og ta debatten deretter.

– Det er galt med tanke på pensjonsreformen å hoppe på SVs forslag. Vi må gjøre dette på skikkelig vis, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han la til at norsk næringsliv nok vil være tjent med moderate oppgjør fremover, men la til at det ikke kan bli en «varig situasjon» at pensjonistene taper kjøpekraft.

– Men vi visste at dette kunne bli et resultat av pensjonsreformen, erkjente han.

Personvernpolicy