Stor oppslutning om krisemøte for oljekommuner

Lav oljepris gir store utfordringer for oljebransjen. Dette bildet er tatt på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix.
Lav oljepris gir store utfordringer for oljebransjen. Dette bildet er tatt på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB scanpix.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H) er overveldet over responsen etter at hun inviterte 28 olje- og gassinvolverte kommuner til å diskutere krisen i næringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeproduksjonen på norsk sokkel er redusert med 50 prosent siden 2000 samtidig som kostnadene er nær firedoblet. Etter at oljeprisen ble halvert på få måneder, slo krisetilstandene inn, og permitteringer og stillingskutt rammer alle ledd i bransjen.

– Med dagens situasjon ser jeg behov for å etablere et nettverk av sentrale petroleumskommuner med felles interesse i å støtte opp om leverandørindustrien for å sikre arbeidsplasser. Vi står sterkere sammen inn mot sentrale myndigheter, sier Sagen Helgø til NTB.

Hun understreker at det ikke bare handler om innflytelse på regjering og Storting, men også om å stå sterkere overfor selskapene.

Ringvirkninger

Sagen Helgø inviterte kystkommuner fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør til å møtes i Stavanger onsdag 3. juni.

– Responsen har vært helt enorm. Nesten alle har takket ja på kort varsel, i tillegg til at en rekke kommuner har bedt om å få være med. I tillegg vil selskaper, ansatte og bransjeorganisasjoner komme, og vi sier at alle får bli med, sier ordføreren.

Situasjonen i markedet rammer selvsagt først kommunene med store inntekter fra, og sysselsetting i, olje- og gassrelaterte næringer.

– Vi er mange kommuner som er svært avhengig av aktivitetene på norsk sokkel. Men responsen viser at dette omfatter flere enn kommunene med leverandørindustri, sier Sagen Helgø.

Det er primært to hovedtemaer på møtet onsdag: Hva betyr nedgangen i aktivitet og investeringer på norsk sokkel for leverandørmiljøene langs kysten? Og hva kan gjøres lokalt, og hvordan kan kommunene jobbe sammen mot sentrale myndigheter?

Store utslag

Trondheim kommune er blant de inviterte, og kommunen støtter helhjertet opp om ideen om et nettverk av olje- og gasskommuner.

– For oss er leverandørindustrien viktig, og vi har i første omgang merket krisetidene gjennom permitteringer og oppsigelser i enkelte av leverandørbedriftene, sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV).

Samtidig med krisen på kort sikt er petroleumsbransjen klar over at det går mot et grønt skifte i energiproduksjonen. Da er det viktig å kunne omstilles seg og se nye næringsmuligheter. Fagerbakke sier at kommunen forbereder seg på tøffere tider, særlig med tanke på å opprettholde sysselsettingen innenfor næringen:

– Trondheim kommune må bidra til å bistå næringen om de ønsker det.

I dag arbeider 350.000 mennesker i Norge i eller for olje- og gassindustrien.

Personvernpolicy