NSBs busselskap dømt av ESA:

Nettbuss må tilbakebetale over 80 millioner

SJOKKREGNING FRA ESA: Nettbuss må punge ut med opptil 110 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Nettbuss.
SJOKKREGNING FRA ESA: Nettbuss må punge ut med opptil 110 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Nettbuss.

NSBs heleide datterselskap Nettbuss må betale tilbake 80 millioner kroner til Aust-Agder fylkeskommune for å ha mottatt ulovlig statsstøtte i en årrekke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EFTAs overvåkingsorgan ESA fastslo 7. mai i år at Nettbuss i ti år mottok ulovlig statsstøtte fra Aust-Agder fylkeskommune, men først nå er tilbakebetalingsbeløpet kjent. Ifølge Agderposten må Nettbuss betale tilbake 80,4 millioner kroner.

Det var i perioden 2004-2014 at busselskapet mottok kompensasjon for offentlige tjenester de ikke lenger utførte, og for andre tjenester som ikke var omfattet av avtalen med fylkeskommunen, fastslår ESA.

Les også: ESA feller dom over Nettbuss

Nedlagte ruter

Ifølge Agderposten fakturerte Nettbuss fylkeskommunen for bussruter som var nedlagt eller kortet ned, og for skoletransport i 51 av årets 52 uker – istedenfor 38 uker som tilsvarer skoleåret.

– Overkompensasjonen Nettbuss har mottatt over en tiårsperiode, utgjør driftsstøtte som er i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen, fastslo ESA-president Oda Helen Sletnes da ESA kom fram til sin beslutning i begynnelsen av mai.

ESA har tidligere anslått verdien av de konkurransebeskyttede busskontraktene i Aust-Agder til 1,7 milliarder kroner.

Aust-Agder fylkeskommune vil starte inndrivingen av gigantkravet i løpet av noen uker.

Les også: Ny ESA-klage mot Hurtigruten

– Viktig vedtak

Det var det Evje-baserte busselskapet Konkurrenten som klaget inn Nettbuss. Ifølge advokat Jon Øyvind Eide Midthjell som har representert Konkurrenten, er beløpet et av de største kravene som ESA har vedtatt i en statsstøttesak mot en fylkeskommune/kommune.

Ifølge Midthjell kommer renter og renters renter på toppen av de 80,4 millionene som Nettbuss må betale tilbake. Beløpet havner trolig på mellom 110 og 120 millioner kroner.

– Dagens vedtak er viktig fordi EØS-avtalen skal sikre at både statlige og privateide aktører konkurrerer på like vilkår også i bussmarkedet, og det er i praksis bare ESA som kan rydde opp i slike saker, sier advokat Jon Midthjell.

Veldig uenige

I Konkurrenten er man glad for at ESA har gitt dem medhold i at Nettbuss mottok ulovlig statsstøtte som må tilbakebetales.

– Vi er glad for at Nettbuss må betale tilbake den konkurransevridende støtten som de har fått av fylkeskommunen. Vi har opplevd det som svært urimelig at statseide Nettbuss, som er landets største busselskap, har blitt favorisert på denne måten, sier administrerende direktør Tom Roger Øydne i Konkurrenten.

Nettbuss er på sin side «veldig uenig i dommen» og har nå en mulighet til å anke saken ved å bringe den inn for EFTA-domstolen.

Ifølge Agderposten kan saken komme til å bli enda mer kostbar for NSB-eide Nettbuss. Konkurrenten.no vurderer nemlig å kreve erstatning for tapte inntekter.

Stolte på Nettbuss

Fylkesrådmann Arild Eielsen sier til Agderposten at de ikke skjønte at støtten til Nettbuss var suspekt før de begynte å se nærmere på utbetalingene.

– Det er klart at vi burde sett dette tidligere, og i for stor grad har stolt på regningene fra Nettbuss. Vår avtale var basert på et tillitsforhold, sier Eielsen. (©NTB)

Personvernpolicy