Telia Sonera i mistenkt korrupsjonssak i Aserbajdsjan

Telia Soneras administrerende direktør Johan Dennelind, her fotografert under presentasjonen av selskapets resultat etter første kvartal i 2014. Foto: Leif R. Jansson / TT / NTB scanpix
Telia Soneras administrerende direktør Johan Dennelind, her fotografert under presentasjonen av selskapets resultat etter første kvartal i 2014. Foto: Leif R. Jansson / TT / NTB scanpix

Aserbajdsjans presidentfamilie har angivelig plyndret staten for svimlende 6 milliarder svenske kroner, ved hjelp av det svenske teleselskapet Telia Sonera.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske selskapet har vært taus om mistanken om at det har foregått gigantiske bestikkelser i Aserbajdsjan. Men nå kan nyhetsbyrået TT, SVTs Uppdrag gransking og OCCRP, en gruppe som gransker korrupsjon, i fellesskap avsløre det som kan være den største bestikkelsessaken i svensk historie.

– Dette viser at Telia Soneras virksomhet i Aserbajdsjan er like rotten som virksomheten i Usbekistan, sier Carina Lundberg Markow i forsikringsselskapet Folksam.

Les også: TeliaSonera får kjøpe Tele2

– Korrupsjon eller tyveri

Saken stammer fra 2008. Et selskap knyttet til presidentfamilien overtok da statens andel i teleoperasjonselskapet Azercell ved hjelp at ett av Telia Soneras holdningsselskaper. Målet for Telia Sonera skal ha vært å sikre seg lisenser og andre tillatelser for å drive virksomhet i den tidligere Sovjet-republikken.

Eksperter som har sett på den omfattende dokumentasjonen – årsrapporter og interne dokumenter – mener at Telia Sonera burde ha visst bedre.

– Det kan være korrupsjon, svindel mot statlig forvaltning, underslag eller til og med tyveri, sier Einar Häckner, professor emeritus i bedriftsøkonomi og ekspert på selskapsgransking.

Les også: Forbrukerrådet: Tele2-oppkjøp kan gi dyrere mobil

Lovet å rydde opp

I 2013 gikk både Telia Soneras toppsjef Lars Nyberg og styret av som følge av den såkalte Usbekistan-saken. Nybergs etterfølger Johan Dennelind og den nye styrelederen Marie Ehrling lovet å rydde opp en gang for alle.

Men saken fra Aserbajdsjan tyder på at ikke alt er kommet til overflaten.

Da kjøpte ett av Telia Soneras holdingselskaper den aserbajdsjanske statens andel i teleoperatøren Azercell til kraftig underpris – 180 millioner amerikanske dollar i stedet for markedsverdien på 785 millioner dollar, som uavhengige granskere har kommet fram til at selskapet var verd.

Det innebærer en rabatt på nesten 5 milliarder svenske kroner.

Deretter avsto Telia Sonera bevisst hele oppkjøpet til fordel for en lokal partner, Cenay Iletisim, som har bånd til presidentdøtrene Leyla og Arzu Alijeva, etter alt å dømme uten at partneren behøvde å betale et eneste øre. Kjøpet blir finansiert av TeliaSoneras selskap, og den lokale partneren får betale tilbake med aksjeutbytte fra den felles virksomheten.

Stort utbytte

Den Alijeva-koblede partneren har siden 2008 fått et aksjeutbytte på cirka 2 milliarder svenske kroner. Selskapet har også ifølge avtalen rett til å bli kjøpt ut av TeliaSoneras selskap, og da gjelder den rådende markedsprisen: 6,8 milliarder svenske kroner i henhold til Telia Soneras siste årsrapport.

Forsiktig regnet og unntatt lånet og den andel partneren hadde før privatiseringen, er forretningen i dag verd minst 6 milliarder svenske kroner for det president-koblede selskapet. Penger som kunne ha gått til velferd eller skoler for Aserbajdsjans befolkning.

Forhandlet i fire år

Konfidensielle interne dokumenter viser at Telia Sonera i hemmelighet forhandlet i fire år med minst to partnere med personlige bånd til regimet, via skallselskap i Panama. I et avtaleutkast står det at Telia Soneras selskap vil forsikre seg om å få «alle tillatelser og lisenser som regelverket krever, før og etter oppkjøpet».

I en personlig melding framgår det at Telia Sonera vil kunne kjøpe ut sin partner «hvis myndighetene truer Azercells GSM-lisens».

Økokrimgransker Lars Hammer mener at alarmklokkene burde ha ringt for lenge siden hos TeliaSonera.

– Vi syntes det var mye i Usbekistan-saken - 2 milliarder – men det her er et beløp man bare kunne drømme om, sier han.

Personvernpolicy