SSB: 10.000 Syria-flyktninger koster 20 milliarder

Syriske flyktninger på skolebenken ved en FN-støttet skole i den kurdiske byen Arbil, 13. mai 2015. Foto: AFP / NTB scanpix.
Syriske flyktninger på skolebenken ved en FN-støttet skole i den kurdiske byen Arbil, 13. mai 2015. Foto: AFP / NTB scanpix.

Statistisk sentralbyrå har beregnet av 10.000 ekstra FN-flyktninger fra Syria vil koste minst 20 milliarder kroner over en tiårsperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningsleder Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå sier til NRK at han mener 20 milliarder kroner i nettokostnader over ti år er et rimelig tall, og mener omtrent halvparten av utgiftene vil måtte tas av staten, og halvparten av kommunene.

Han sier offentlige utgifter øker mye mer enn skatteinntektene, noe som skyldes at flyktningene i liten grad kommer i jobb.

Les også: Halv­par­ten av folket vil ha 10.000 Syria-flykt­nin­ger

I tillegg skal det bygges opp kapasitet innenfor barnehager, skoler, utdanning, og helsevesen.

Holmøy sier at det også kommer utgifter til det aller mest nødvendige av mat, klær og bolig de første årene.

En samlet opposisjon har stilt seg bak kravet om at Norge må ta imot 10.000 flyktninger de neste to årene, et krav regjeringspartiet Frp kontant har avvist.

Det har brakt de åtte partiene på Stortinget inn i forhandlinger om en opptrappet, norsk Syria-pakke. Målet er enighet om et bredt forlik før Stortinget tar sommerferie.

Personvernpolicy