Ansatt ble trukket i lønn for røyking - nå får hun pengene tilbake

RØYKEPAUSER: En bakeriansatt på Sortland fikk medhold da hun gikk rettens vei for å kreve tilbakebetalt penger som hennes tidligere arbeidsgiver hadde trukket fra lønna hennes, fordi hun tok seg røykepauser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RØYKEPAUSER: En bakeriansatt på Sortland fikk medhold da hun gikk rettens vei for å kreve tilbakebetalt penger som hennes tidligere arbeidsgiver hadde trukket fra lønna hennes, fordi hun tok seg røykepauser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Sølvi Jenssen fikk medhold i Nord-Troms tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sølvi Jenssen var frem til i fjor sommer ansatt på Stein Magnussen Bakeri AS på Sortland. Hun er røyker og tok røykepauser i løpet av dagen.

Da hun uten forvarsel fikk brev fra arbeidsgiver om at hun var trukket for lønn for disse røykepausene, reagerte hun, skriver nettstedet iJobb.no.

– Jeg ante ingenting og ble fly forbannet, forteller Sølvi Jenssen til lokalavisa VOL.

Les også: Arbeidsgiver gir ekstra ferieuke til ikke-røykere

Trukket 30 minutter hver dag

«I forbindelse med at ansatte som ikke røyker har klaget på at røykerne bevilger seg flere røykepauser pr. dag, så har vi besluttet å foreta trekk i lønn for de dette gjelder!», heter det i brevet ifølge iJobb.

Arbeidsgiveren hadde bestemt seg for å trekke røykerne en halv time i lønn hverdag, noe som over en periode på fem måneder utgjorde 20 timer og resulterte i et lønnstrekk på 3270 kroner.

– Jeg tok røykepauser, men det gikk jo av spisepausen. Slik det ble fremstilt hadde jeg jo hatt en times pause om dagen. Det kjente jeg meg ikke igjen i, for jeg er nøye med tiden i pausene, sier Jenssen ifølge iJobb.no.

Les også: Andelen som røyker hver dag er nesten halvert etter røykeloven

Prinsippsak

Hun kontaktet fagforeningen Handel og Kontor som mente det var en prinsippsak som det var viktig å få avklart.

Saken endte i Nord-Troms tingrett, der Jenssen vant frem.

Retten konkluderte med at det ved annet fravær enn ved arbeidskamp, må inngås skriftlige avtaler med arbeidstakerne for at arbeidsgiver skal kunne foreta lønnstrekk.

Resultatet er at arbeidsgiveren må betale trekket tilbake, med rente. I tillegg må bakeriet punge ut for saksomkostningene på 6746 kroner, skriver VOL.no.

Bakerisjef Stein Magnussen mener det er rart at retten ikke tok hensyn til røykeloven, og mener det er feil at røykepausene er en del av matpausen.

– Det er skremmende at folk kan forlate arbeidsplassen når de vil for å røyke, sier Magnussen til avisa Nordlys.

Personvernpolicy