Norsk interesse for fransk matkasteforbud

Franske matvarekjeder får ikke lenger lov til å kaste usolgt mat, men må gi den til veldedighet eller sørge for at den blir til dyrefor. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Franske matvarekjeder får ikke lenger lov til å kaste usolgt mat, men må gi den til veldedighet eller sørge for at den blir til dyrefor. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike pålegger de store matvarekjedene å sørge for at usolgte matvarer ender opp som mat for mennesker eller dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veldig spennende, mener Matvett, som jobber med å redusere matsvinn i Norge.

Loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen torsdag. Nå må supermarkedene donere usolgt, men fortsatt spiselig, mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

– Vi syns dette er et veldig bra og spennende tiltak, men vi representerer hele matbransjen i Norge og vi vet ikke hvordan alle ledd der stiller seg til en eventuell innføring av en slik ordning her til lands, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett AS til NTB.

Matvett eier og driver ForMat-prosjektet som skal bidra til å redusere matsvinnet i Norge med 25 prosent innen utløpet av 2015.

For drøyt to uker siden var de med da regjeringen og matbransjen undertegnet en intensjonsavtale om å jobbe for å redusere matsvinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen torsdag, og den pålegger supermarkedene å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

Alle de store matvarekjedene i Frankrike må heretter inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som skal formidle de usolgte matvarer til dem som trenger det.

Hver franskmann kaster mellom 20 og 30 kilo mat i året, og til sammen blir dette mat for nærmere 170 milliarder kroner.

Den franske regjeringen har tatt mål av seg til å halvere mengden mat som kastes innen 2025.

I Norge kastet vi i fjor i gjennomsnitt 46,3 kilo matvarer hver, til sammen 231.000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner.